Quantcast
Στυλιανίδης: Ευκαιρία να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στη διαπλοκή και στη διαφθορά - enikonomia.gr
share

Στυλιανίδης: Ευκαιρία να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στη διαπλοκή και στη διαφθορά

δημοσιεύτηκε:

«Να τελειώνουμε κάποια στιγμή με αυτή τη “zoby generation” της πολιτικής, η οποία πάει μονίμως να μας “σώσει” από το βούρκο που η ίδια δημιούργησε», δηλώνει ο πρώην βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ψήφιση της τροπολογίας για τους πολιτικούς και τις offshore εταιρείες.

Ο κ. Στυλιανίδης προτείνει σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ηθική στην πολιτική και δεν εξαντλούνται σε πόλεμο εντυπώσεων, να συμφωνήσουν όλοι μαζί και να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα των πολιτικών εκείνων, που θα αποδειχθεί ότι ευνοήθηκαν από την προηγούμενη διάταξη, για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι υποκριτές από του τίμιους και συνεπείς, όπως τονίζει.

Υπογραμμίζει ότι σήμερα είναι όχι μόνο η ευκαιρία να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στη διαπλοκή και στη διαφθορά, αλλά η αναγκαιότητα να μπουν κανόνες, που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια και αυστηρότητα τα όρια μεταξύ πολιτικής και αγοράς, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος βίωσε “από πρώτο χέρι” τι αντιμετώπισε η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέει πως «αν θέλει να διαφοροποιήσει τη γενιά μας από τον αρνητισμό της προηγούμενης γενιάς, πιστεύω ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδιώξει όχι απλά την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη θετική ψήφο των πολιτών», ενώ τάσσεται υπέρ της εθνικής συνεννόησης, σημειώνοντας ότι μόνο αυτή μπορεί να “σκοτώσει” τον λαϊκισμό και τη ματαιοδοξία, και χτυπάει “καμπανάκι” για τη Θράκη.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευριπίδη Στυλιανίδη έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Στυλιανίδη, παρουσιάσατε πρόσφατα το βιβλίο σας για τη Θράκη, ποιες είναι οι ανησυχίες σας;

Απάντηση: Το ένιωσα ως χρέος προς την ιδιαίτερη μου πατρίδα να ενημερώσω στοιχειοθετημένα, να προβώ σε αυστηρή αυτοκριτική και κριτική, να ενημερώσω για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες, να προτείνω λύσεις. Το βιβλίο των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ “ΘΡΑΚΗ: το Επόμενο Βήμα…” είναι για μένα κατάθεση ψυχής, που περιφρονεί το πολιτικό κόστος ενώπιον του εθνικού συμφέροντος. Το έγραψα γιατί πιστεύω ότι η Θράκη, που παρά τις θυσίες των Θρακών άλλαξε χέρια πάντα όχι με πολέμους, αλλά με υπογραφές, μπορεί ή να σηκώσει στην πλάτη της την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας και την επιστροφή της Ελλάδας σε πρωταγωνιστικούς ρόλους ή να αποτελέσει το σοβαρότερο εθνικό ζήτημα, που θα κληροδοτήσουμε στη νέα γενιά. Για να αποτρέψουμε το δεύτερο και να επιτύχουμε το πρώτο πρέπει να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε επιτέλους.

Ερώτηση: Την παρουσίαση του βιβλίου σας έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, και προκάλεσε εντύπωση το καλό κλίμα μεταξύ σας, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ξιφουλκούν η μία εναντίον της άλλης, σε κάθε περίπτωση. Πώς εξηγείται αυτό;

Απάντηση: Η Θράκη μας ενώνει. Η ανταπόκριση του Νίκου Κοτζιά στην πρόταση που κατέθεσα με άλλους 56 βουλευτές για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, αποτελεί θετικό βήμα εθνικής συνεννόησης και ευθύνης, και τον ευχαριστώ γι’ αυτό.

Ερώτηση: Στην ίδια εκδήλωση ήταν παρών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Μια τέτοια σύνθεση έχει και έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά από κάποια ΜΜΕ αγνοήθηκε. Αναρωτιέται ο κόσμος: Γιατί βρίσκεστε εύκολα σε τέτοιες εκδηλώσεις πολιτικοί από διαφορετικά κόμματα, και συμφωνείτε κιόλας σε κάποια ζητήματα, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων για την πορεία της χώρας; Δεν μιλάμε για συναίνεση, μιλάμε για συνεννόηση.

Απάντηση: Νομίζω ότι η στάση κάποιων συστημικών μέσων δεν είναι τυχαία. Είναι ένα δείγμα των καιρών, που δείχνει τη διαφορετική ιεράρχηση που κάνουν κάποιοι, βάζοντας το ιδιωτικό διαπλεκόμενο τους συμφέρον πάνω από το εθνικό. Γι’ αυτούς το γεγονός ότι ένα θέμα όπως η Θράκη ένωσε το σύνολο σχεδόν της πολιτειακής, πολιτικής, πνευματική, θεσμικής και οικονομικής ηγεσίας δεν σημαίνει κάτι, γιατί ενδεχομένως έχουν μάθει να επενδύουν στη σύγκρουση και τη διαίρεση. Άλλωστε ο φανατισμός χρησιμοποιήθηκε πάντα ως η μάσκα της μετριότητας για να καλύψει την ανεπάρκεια της, τόσο στην πολιτική όσο και στη δημοσιογραφία.

Ερώτηση: Υπήρξε η αίσθηση ότι μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου το καλοκαίρι, όχι μόνο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, άνοιξε ένας δρόμος συνεννόησης. Τώρα αυτό φαντάζει αδύνατο, γιατί;

Απάντηση: Εθνική συνεννόηση δε σημαίνει ιδεολογικοπολιτική ταύτιση. Σημαίνει πολιτική ωριμότητα και εθνική ευθύνη, που επέδειξαν όλες οι ώριμες Δημοκρατίες της ΕΕ όταν βρέθηκαν ενώπιον κινδύνων. Η συνεννόηση όμως χρειάζεται ξεκάθαρο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και κυρίως ισχυρή πολιτική βούληση να βάλουμε την πατρίδα πάνω από προσωπικές ή μικροκομματικές φιλοδοξίες. Μόνο η εθνική συνεννόηση μπορεί να σκοτώσει τον λαϊκισμό και τη ματαιοδοξία και μπορεί πραγματικά να οριοθετήσει ένα εθνικό όραμα, μέσα στο οποίο θα χωρούν τα προσωπικά και οικογενειακά όνειρα όλων των Ελλήνων, γι αυτό θα τους αφυπνίζει και θα τους κινητοποιεί.

Ερώτηση: Δεν βάζει εμπόδια στην επίτευξη συνεννόησης το επίμονο αίτημα του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές το συντομότερο δυνατό;

Απάντηση: Αυτό που τακτικά επιδιώκει να καταδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαντάζομαι ότι είναι η έντονη διαφοροποίηση του από συγκεκριμένες κυβερνητικές επιλογές. Πάντως, αν θέλει να διαφοροποιήσει τη γενιά μας από τον αρνητισμό της προηγούμενης γενιάς, πιστεύω ότι θα πρέπει το επόμενο διάστημα να επιδιώξει όχι απλά την απόρριψη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά τη θετική ψήφο των πολιτών.

Ερώτηση: Ποιο μήνυμα έστειλε στην κοινωνία η αποχώρηση της ΝΔ από τη συζήτηση στη Βουλή της τροπολογίας της κυβέρνησης για τους πολιτικούς και τις offshore εταιρείες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να την κατηγορεί ότι «το έβαλε στα πόδια»;

Απάντηση: Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε τόσο εσωκομματικά όσο και από την αντιπολίτευση ότι πήγε να αμνηστεύσει κάποιους. Η αντιπολίτευση κατηγορήθηκε τόσο εσωκομματικά όσο και από την κυβέρνηση, πρώτον ότι δεν επισήμανε εγκαίρως κάτι που είδε μια εφημερίδα και δεύτερον ότι αποχώρησε άστοχα από τη Βουλή. Ανεξάρτητα από τις ποινικές ή αστικές ευθύνες κάποιων πολιτικών, προσωπικά κάνω μια πρόταση προς όλους, που ειλικρινά ενδιαφέρονται για την ηθική στην πολιτική και δεν εξαντλούνται σε πόλεμο εντυπώσεων. Να συμφωνήσουμε όλοι μαζί και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα των πολιτικών εκείνων, που θα αποδειχθεί ότι ευνοήθηκαν από αυτή τη διάταξη, για να ξεχωρίσουν επιτέλους οι υποκριτές από του τίμιους και συνεπείς. Δεν είναι δυνατό να κινούνται πάντα στη σκιά όσοι εκμαυλίζουν τη δημόσια ζωή. Κάποια στιγμή να τελειώνουμε με αυτή τη “zoby generation” της πολιτικής, όπως την αποκαλούν στην Ευρώπη, η οποία πάει μονίμως να μας “σώσει” από το βούρκο που η ίδια δημιούργησε.

Ερώτηση: Είναι σήμερα η ευκαιρία να δοθεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στη διαφθορά και στη διαπλοκή και πώς μπορεί να γίνει αυτό;

Απάντηση: Δεν είναι απλά ευκαιρία. Είναι αναγκαιότητα να μπουν κανόνες, που θα προσδιορίζουν με σαφήνεια και αυστηρότητα τα όρια μεταξύ πολιτικής και αγοράς. Βίωσα από πρώτο χέρι τι αντιμετώπισε η κυβέρνηση Καραμανλή επειδή δεν έσκυψε το κεφάλι. Η πολιτική πρέπει να ανακτήσει το κυρίαρχο λόγο της και η αγορά να σέβεται τους κανόνες. Η Ελλάδα δεν είναι ιδιοκτησία κανενός.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.