Quantcast
Σχέδιο πόλεως: Μείωση εισφοράς 10% σε γη και 20% σε χρήμα για όσους ενταχθούν - enikonomia.gr
share

Σχέδιο πόλεως: Μείωση εισφοράς 10% σε γη και 20% σε χρήμα για όσους ενταχθούν

δημοσιεύτηκε:

Με σχέδιο νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των ημερών από τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, μειώνονται κατά 10% η εισφορά σε γη και κατά 20% η εισφορά σε χρήμα. Η μείωση της εισφοράς σε χρήμα, όμως, αφορά ακίνητα για τα οποία εκδόθηκαν οι σχετικές πράξεις επιβολής εισφοράς μετά την 1η Ιανουαρίου 2009.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη επιμήκυνση κατά τρία χρόνια (από έξι σε εννέα χρόνια) των δόσεων της εισφοράς σε χρήμα, καθώς και δυνατότητα μεταβίβασης του ακινήτου, ακόμα και αν δεν έχουν εξοφληθεί στο σύνολό τους οι υποχρεώσεις εισφοράς σε χρήμα. 

Οι δόσεις μετατρέπονται σε 108 μηνιαίες (εννέα χρόνια), από 12 εξαμηνιαίες (έξι χρόνια) που ισχύει σήμερα. Προβλέπεται, επίσης, δυνατότητα μεταφοράς συντελεστή δόμησης από απαλλοτριωμένα οικόπεδα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, τα απαλλοτριωμένα ακίνητα θα επιστρέφονται στους ιδιοκτήτες τους όταν αυτά παραμένουν αναξιοποίητα για δεκαετίες, επειδή δεν ήταν εφικτό οι δήμοι να διαθέσουν τα απαραίτητα κονδύλια για τις απαλλοτριώσεις λόγω οικονομικών δυσχερειών ή κωλυσιεργίας. 

H εισφορά σε γη θα υπολογίζεται πλέον κατά τον ακόλουθο τρόπο:

α) Για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ. ποσοστό 15%. Σήμερα ισχύει ότι για ιδιοκτησία μέχρι 250 τ.μ. το ποσοστό εισφοράς είναι 10% και από 250 – 500 τ.μ. 20%.

β) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 500 τ.μ. μέχρι 1.000 τ.μ. ποσοστό 20% από 30% που ισχύει σήμερα.

γ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. ποσοστό 30% από 40%.

δ) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 2.000 τ.μ. μέχρι 10.000 τ.μ. ποσοστό 40% από 50%.

ε) Για τμήμα ιδιοκτησίας πάνω από 10.000 τ.μ. ποσοστό 50% από 60% με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι με το σχέδιο νόμου μειώνονται μεν τα ποσοστά εισφοράς σε γη για οικόπεδα άνω των 500 τ.μ., αλλάζει όμως η κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς για τα μικρότερα οικόπεδα, καθώς αυξάνεται από 250 σε 500 τ.μ. η μικρότερη κατηγορία οικοπέδων που εντάσσονται στο σχέδιο. Η αλλαγή αυτή δεν ευνοεί βέβαια τους ιδιοκτήτες μικρών οικοπέδων μέχρι 250 τ.μ., οι οποίοι θα κληθούν να εισφέρουν 5% παραπάνω από την ιδιοκτησία τους, σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. 



Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.