Quantcast
Συμφωνία Ελβετίας - ΕΕ για ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων - enikonomia.gr
share

Συμφωνία Ελβετίας – ΕΕ για ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων

δημοσιεύτηκε:

H Ελβετία και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισαν σήμερα συμφωνία βάσει της οποίας θα ανταλλάσσουν αυτόματα τα φορολογικά στοιχεία των πολιτών, ξεκινώντας από το 2018, μεταδίδει το Reuters.

Έδωσαν έτσι τέλος σε μια πολύχρονη διαμάχη γύρω από ζητήματα εντοπισμού του κρυμμένου πλούτου και της καταπολέμησης της φορολογικής απάτης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκάλεσε τη συμφωνία «μεγάλο βήμα» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς οι πολίτες της Ε.Ε. δε θα μπορούν πλέον να συσσωρεύουν χρήματα σε ελβετικούς λογαριασμούς για να τα κρύψουν από τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών.

«Σήμερα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους φορολογικής διαφάνειας μεταξύ της Ελβετίας και της Ε.Ε. Είμαι πεπεισμένος ότι και οι άλλοι μας γείτονες σύντομα θα ακολουθήσουν. Η διαφάνεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας, αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε χώρα θα μπορεί να συλλέγει τους φόρους που της αναλογούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τα καινούρια διεθνή standard για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών σε ό,τι αφορά εισοδήματα από μερίσματα, τόκους και εισπράξεις δικαιωμάτων, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ελβετίας. Η συμφωνία, η οποία αναμένεται να τεθεί σε δημοψήφισμα στην Ελβετία, προβλέπει την έναρξη συλλογής στοιχείων το 2017 και την ανταλλαγή τους από την επόμενη χρονιά.

Η Ελβετία είναι το μεγαλύτερο κέντρο διαχείρισης πλούτου από offshore στον κόσμο, με μικρή διαφορά από τη Σιγκαπούρη. Εκτός από την Ε.Ε., η χώρα συζητά ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.