Quantcast
Συμμετοχή της Bulgartransgaz στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης - enikonomia.gr
share

Συμμετοχή της Bulgartransgaz στο έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε., η οποία αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG(υγροποιημένου φυσικού αερίου) Βορείου Ελλάδας στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης.

Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από την ιδρύτρια, μέτοχο & Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE, Ελμίνα Κοπελούζο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ , Vladimir Malinov, παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Temenuzhka Petkova.

Ο σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χιλιόμετρα ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χιλιομέτρων (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χιλιομέτρων και χερσαίος αγωγός 4 χιλιομέτρων).

Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο κοινού ενδιαφέροντος, δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου στην περιοχή.

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή του υπουργικού συμβουλίου κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE, Κ. Σπυρόπουλος, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.