Quantcast
Σύμβουλος Μέρκελ: Χωρίς προβλήματα η Ευρωζώνη μετά από ένα Grexit - enikonomia.gr
share

Σύμβουλος Μέρκελ: Χωρίς προβλήματα η Ευρωζώνη μετά από ένα Grexit

δημοσιεύτηκε:

 «Για την Ευρωζώνη, οι συνέπειες ενός Grexit, μίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν σχετικά χωρίς προβλήματα. Για τα δάνεια ισχύει ότι θα πρέπει να διατηρείται ψυχραιμία, να συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και όποιος παραμένει σκληρός θα νικήσει, όπως συνέβη με τα Hedge-Funds στην περίπτωση της Αργεντινής» αποφαίνεται ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» της γερμανικής κυβέρνησης, Γερμανός οικονομολόγος, Λαρς Φελντ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε».

Προσθέτει, δε, πως τυπικά η Ευρωζώνη δεν θα μπορούσε καν να αποκλείσει την Ελλάδα, όμως εάν η Αθήνα απορρίπτει όλους τους όρους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπεται, πλέον, να αναχρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, καθώς η χώρα θα αποκόπτονταν και από τις κεφαλαιαγορές.

Απαριθμώντας τις συνέπειες για την Ελλάδα, ο κ. Φελντ αναφέρει ότι η χώρα εισάγει σημαντικά προϊόντα από το εξωτερικό, για παράδειγμα φάρμακα, τα οποία θα ακρίβαιναν πολύ, ο πληθυσμός θα πλήττονταν μαζικά, κανείς δεν θα ήταν πλέον πρόθυμος να χρηματοδοτήσει το κράτος, ούτε οι Έλληνες φορολογούμενοι, και ολόκληρη η εθνική οικονομία θα κατέρρεε.

Σε ερώτηση εάν οι δανειστές θα πρέπει να «ξεγράψουν» την αποπληρωμή των δανείων τους προς την Ελλάδα, υπογραμμίζει πως είναι προσεκτικός σε τέτοια σενάρια, η προθεσμία αποπληρωμής είναι μέχρι το 2054 και μετά δεν θα έχουν μεν καμία αξία, ωστόσο, ενόσω οι χώρες δεν παραιτούνται ρητά, δεν πρέπει να «ξεγράψουν» τίποτε και δεν έχουν, ως εκ τούτου, υψηλότερες απώλειες. Εξάλλου, προσθέτει, το κράτος δεν είναι εμπορική τράπεζα που πρέπει να αξιολογεί με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.