Quantcast
"Συναγερμός" για φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία - Τι έδειξαν οι έλεγχοι - enikonomia.gr
share

“Συναγερμός” για φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία – Τι έδειξαν οι έλεγχοι

δημοσιεύτηκε:

Οι καταναλωτές της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης αντιμετωπίζουν την απειλή υψηλών συγκεντρώσεων φυτοφαρμάκων από εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά με τα προερχόμενα από την Τουρκία να αποτελούν το ένα στα δύο από όσα εντοπίστηκαν με τοξικές συγκεντρώσεις στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια του 2022 στο ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) καταγράφηκαν συνολικά 578 ειδοποιήσεις λόγω υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων σε φορτία φρούτων και λαχανικών που είχαν φτάσει στις χώρες -μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από τρίτες χώρες είτε από την ίδια την ΕΕ.

«Ένα εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως το 50,52% αυτών των απορρίψεων αντιστοιχεί σε εισαγωγές από την Τουρκία με συνολικά 292 ειδοποιητήρια για υπερβολική ποσότητα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά που προσπάθησε να εισάγει στις αγορές των κρατών -μελών της ΕΕ » λέει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCGRUIT HELLAS, Γεώργιος Πολυχρονάκης στην εφημερίδα “Καθημερινή”.

Ποιο προϊόν παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη «οι πιπεριές ήταν το προϊόν από την Τουρκία που παρουσίασε τον μεγαλύτερο αριθμό υπερβολικής παρουσίας φυτοφαρμάκων με 78 περιπτώσεις. Τις πιπεριές ακολούθησαν τα λεμόνια με 72 ειδοποιήσεις, τα σταφύλια με 48, τα μανταρίνια με 23, τα ρόδια με 13, τα πορτοκάλια με 12, ενώ οι υπόλοιπες αναφορές αφορούν σε άλλα προϊόντα. Τα φορτία αυτά καταστράφηκαν φτάνοντας στα σύνορα της Ε.Ε.».

Ποιες άλλες χώρες βρίσκονται ψηλά στη λίστα υπερβολικών τοξικών υπολειμμάτων
Άλλες χώρες που “φιγουράρουν” ψηλά στη λίστα των υπερβολικών τοξικών υπολειμμάτων είναι η Αίγυπτος με 40 περιπτώσεις, η Ινδία και η Ουγκάντα με 21, η Κένυα με 18, η Κίνα με 16, η Ταϊλάνδη με 13, η Μαδαγασκάρη με 10 ενώ από 9 είχαν Ισημερινός και Ιράν.

Παράλληλα ο ειδικός σύμβουλος της INCOGRUIT HELLAS εξηγεί στην εφημερίδα “Καθημερινή” τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι. «Στα σύνορα και στα σημεία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, περίπου στο 5% -6% των φορτίων. Άπαξ και ένα προϊόν περάσει μετά κυκλοφορεί σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα. Εντός της ΕΕ πραγματοποιούνται τυχαίοι έλεγχοι στα σημεία πώλησης σε μικρότερο ποσοστό, για αυτό μπορεί να εντοπιστούν και κάποια προϊόντα παραγόμενα εντός της ΕΕ », τονίζει.

Η ανησυχία

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως οι περισσότερες απορρίψεις φορτίων φρούτων και λαχανικών της Τουρκίας έγιναν από τη Βουλγαρία, ενώ στις πύλες εισόδου στα ελληνικά σύνορα είναι ελάχιστες.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης «εφίσταται προσοχή των ελεγκτικών αρχών για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο των αφικνούμενων αλλά και διερχομένων με προορισμό τις χώρες της ΕΕ φορτίων ως προς τις απαιτήσεις της ενωσιακής νομοθεσίας καθότι το 2022 οι επιδότησης της χώρας μας είναι σχεδόν μηδενικές». Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι πως δεν έχουν εκσυγχρονιστεί τα εργαστήρια που πραγματοποιούν τους ελέγχους στα σημεία εισόδου και τα τελωνεία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανιχνεύσουν όλες τις τοξικές ουσίες των σύγχρονων φυτοφαρμάκων. Αντίθετα η Βουλγαρία έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού της και «συλλαμβάνει » δεκαπλάσιες δραστικές ουσίες σε σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για μια κατάσταση που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

«Υπάρχει κίνδυνος λόγω πληθωρισμού και ακρίβειας να στραφεί ο κόσμος στην Ελλάδα και την Ευρώπη σε πιο φθηνές επιλογές, προερχόμενες εκτός ΕΕ που όμως δεν είναι πάντα της ίδιας ποιότητας καθώς δεν τηρούνται τα ευρωπαϊκά επίπεδα ασφαλείας . Ήδη για παράδειγμα στην Γερμανία καταγράφεται το 2022 μείωση της αγοράς λαχανικών και φρούτων κατά 10% με τα προερχόμενα από Ελλάδα να μειώνονται 15% ενώ αντίστοιχα του Μαρόκου να αυξάνονται 15%» λέει ο σύμβουλος της INCOFRUIT.

Αντίστοιχα στην Ελλάδα στο 11μηνο του 2022 υπάρχει μείωση της κατανάλωσης εγχώριων φρούτων -λαχανικών κατά 8%-10% προφανώς λόγω ακρίβειας

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.