Quantcast
Συνάντηση Βαρουφάκη - Ντράγκι σήμερα και αύριο με... Σόιμπλε - enikonomia.gr
share

Συνάντηση Βαρουφάκη – Ντράγκι σήμερα και αύριο με… Σόιμπλε

δημοσιεύτηκε:

Την ευκαιρία να εξηγήσει από κοντά το σχέδιο του για την ανταλλαγή των 27 δις ευρώ των ελληνικών ομολόγων με μακροχρόνια ομόλογα (perpetual bonds) θα έχει σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης κατά την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι στην Φρανκφούρτη και αύριο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Παράλληλα ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι βρίσκεται στη Ρώμη για να συζητήσει τον οδικό χάρτη, ο οποίος θα οδηγήσει σε οριστική λύση της ελληνικής κρίσης και πως οι αντιδράσεις των συνομιλητών του στο Λονδίνο αλλά και στο Παρίσι ήταν άκρως θετικές και ενθαρρυντικές.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση πρόκειται να κρατήσει τα δημοσιονομικά σε τάξη, ότι το πρόγραμμά της δεν θα είναι απλή φωτοτυπία των προεκλογικών δεσμεύσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τις άμεσες στρατηγικές κινήσεις σε σχέση με τη δημόσια οικονομία υπογράμμισε:

«Δεν θέλουμε τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ αλλά θα ζητήσουμε να μας δοθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ».

H συζήτηση αναμένεται να επεκταθεί και στην γέφυρα που θέλει να χτίσει η Ελληνική Κυβέρνηση μεταξύ του μέχρι πρότινος εφαρμοζόμενου μνημονίου και του νέου ελληνικού προγράμματος που θέλει να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα.

Κρίσιμο σε αυτήν την συζήτηση θα είναι ο υπουργός οικονομικών να έχει μια θετική αποδοχή από τον επικεφαλή της ΕΚΤ με στόχο να συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας έναντι ομολόγων προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το πόσο σημαντική είναι η συνέχιση φαίνεται από το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα «έκθεση» περίπου 65 δις ευρώ από αυτή την μέθοδο παροχής ρευστότητας.

Παράλληλα θα έχουν συζήτηση και για το θέμα της ρευστότητας των τραπεζών εν όψει της μεθαυριανής συνεδρίασης της ΕΛΤ για την ανανέωση του αιτήματος για την χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών από τον ELA.

Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη με τον Ιταλό ομόλογο του Πιέρ Κάρλο Παντοάν.

Τάσος Δασόπουλος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.