Quantcast
Συνάντηση 20 ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η πρόοδος εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών – Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος - enikonomia.gr
share

Συνάντηση 20 ΥΠΕΞ της ΕΕ: Στο επίκεντρο η πρόοδος εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών – Τι είπε ο Γ. Κατρούγκαλος

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Σε ανασκόπηση της προόδου της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και των εσωτερικών μεταρρυθμίσεων στη Βόρεια Μακεδονία ενόψει της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον επόμενο Ιούνιο προχώρησαν σήμερα το πρωί 20 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του ΥΠΕΞ της εν λόγω χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ, πριν από την έναρξη του προγραμματισμένου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στη συνάντηση παρίστατο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές προοπτικές όλων των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που κρίνεται ανάλογα με την πρόοδο που κάθε χώρα πραγματοποιεί”, δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι “η Βόρεια Μακεδονία έχει δείξει ότι θέλει να είναι ανοιχτή στις ευρωπαϊκές προοπτικές και δείχνοντας πολιτικό θάρρος, προωθώντας και τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της”.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ακόμα ότι “το βασικό μήνυμα της Ελλάδας είναι πως όταν μια χώρα προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και μεις οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο και να της ανοίξουμε τον ευρωπαϊκό δρόμο”.

Κληθείς να απαντήσει για το αν και κατά πόσο είναι ευχαριστημένος από τη πρόοδο της εφαρμογής της συνθήκης των Πρεσπών απάντησε “γενικά ευχαριστημένος” συμπληρώνοντας ότι “οι δύο πλευρές θέλουν να εφαρμόσουν το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας” και πως “υπάρχουν μερικές φορές που βλέπουμε παρεκκλίσεις από την εφαρμογή της αλλά το θετικό είναι ότι κάθε φορά που το επισημαίνουμε στην άλλη πλευρά διορθώνεται αμέσως το πρόβλημα το οποίο έχει υπάρξει”.

Η συνάντηση διεξήχθη πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος στο ξενοδοχείο Résidence Palace και είχε τη μορφή προγεύματος εργασίας που διοργανώθηκε υπό τον Ρουμάνο ΥΠΕΞ και προεδρεύοντα του Συμβουλίου κατά το τρέχον εξάμηνο Teodor Mele?canu, με προσκεκλημένο τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Nikola Dimitrov και αφορούσε την ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Συμμετείχαν πέραν των 20 Υπουργών Εξωτερικών Κ-Μ της ΕΕ, αλλά και ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στον Τύπο στις Βρυξέλλες τη σημασία που έχει για τα Κ-Μ η Συμφωνία των Πρεσπών και επεσήμαναν “το πολιτικό κουράγιο των δύο κυβερνήσεων” και “τη συμβολή της Συμφωνίας στην περιφερειακή σταθερότητα – πρότυπο επίλυσης διαφορών και υπόδειγμα του ευρωπαϊκού πνεύματος σε ό,τι τη αφορά τη συνεργασία και την επίτευξη συμβιβασμών”.

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.