Quantcast
Συνεδριάζουν οι ειδικοί: Προς νέα παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα – Τα σενάρια που εξετάζονται - enikonomia.gr
share

Συνεδριάζουν οι ειδικοί: Προς νέα παράταση των μέτρων για μία εβδομάδα – Τα σενάρια που εξετάζονται

δημοσιεύτηκε:

Συνεδριάζουν στις 2 το μεσημέρι οι ειδικοί προκειμένου να εισηγηθούν για το εάν θα υπάρξει παράταση στην ισχύ των υφιστάμενων μέτρων ή θα υπάρξει μερική χαλάρωση από την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι να υπάρξει παράταση για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμα.

Οι ειδικοί θα αξιολογήσουν την πορεία της επιδημίας και τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί έως τώρα. Όμως, αυτό που τους ανησυχεί, είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, όπως ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 106 θανάτους, σε ακόμη έναν τραγικό απολογισμό όσον αφορά στα θύματα της πανδημίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ1, «πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση για την Επιτροπή το εάν θα παραταθούν ή όχι τα μέτρα. Θα δούμε τι θα αποφασίσουμε το μεσημέρι».

Πολλές είναι οι φωνές που υποστηρίζουν ότι τα μέτρα πρέπει να παραταθούν υπό τον φόβο μιας νέας «έκρηξης» της παραλλαγής «Όμικρον» που θα επιβάρυνε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αυτό πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία όπως επισημαίνουν επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό που παραμένει ανοιχτό και υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει μόνο μια μικρή άρση μέτρων από την προσεχή Δευτέρα που θα αφορά είτε στη μουσική στην εστίαση, είτε τον αριθμό των φιλάθλων στα γήπεδα είτε και των δύο μαζί.

Αρχικά είχε πέσει στο τραπέζι και η πρόταση να ανοίξουν και τα νυχτερινά κέντρα και club, εάν αποφασιστεί να επανέλθει η μουσική, όμως, οι ειδικοί διαφωνούν δεδομένου ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του συνωστισμού άρα και σε εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού.

Αυτό που θα μπορούσε να γίνει μόνο, είναι να επανέλθει η μουσική σε χαμηλή ένταση στους περισσότερο ελεγχόμενους χώρους της εστίασης και των καφέ.

Τα υπόλοιπα μέτρα, όμως, που ανακοινώθηκαν πριν από τις γιορτές, όπως το ωράριο λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση έως τις 12 το βράδυ, η καθολική χρήση μάσκας παντού, η τηλεργασία κ.α. θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα είπε ότι «η Επιτροπή θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που έχουν οι αποφάσεις της. Θα ακούσουμε τους ειδικούς για το αν θα πάμε σε μια παράταση μιας εβδομάδας ή χαλάρωση. Θα πούμε και εμείς τη γνώμη μας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.