Quantcast
SZ: Η έκθεση της Κομισιόν δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

SZ: Η έκθεση της Κομισιόν δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στο προσφυγικό και στην έκθεση της Κομισιόν σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης από την Ελλάδα. «22 σελίδες περιλαμβάνει το έγγραφο και το συμπέρασμα είναι καταστροφικό: ‘Η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τον έλεγχο των συνόρων της’ και μάλιστα από κάθε άποψη: κατά την επιτήρηση των θαλάσσιων συνόρων, την ταυτοποίηση των προσφύγων, τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, τη διαμονή και την κατά περίσταση την απέλαση. Οι λόγοι: πολύ λίγο προσωπικό, ανικανότητα. Η όλη κατάσταση αποτελεί ενδεχόμενο κίνδυνο για τις χώρες μέλη του Σένγκεν».

Μεγάλες τεχνικές ελλείψεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Στη συνέχεια το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως στόχος της έκθεσης δεν είναι μόνο να θέσει υπό πίεση την Ελλάδα αλλά να δώσει και ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν και τα άλλα κράτη μέλη της ζώνης του Σένγκεν και να βελτιώσουν τους ελέγχους τους.

Ακόμη αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις που σημείωσαν οι ελεγκτές της Κομισιόν κατά την εξέτασή τους τον περασμένο Νοέμβριο στη Χίο και στη Σάμο. Ελλείψεις που αφορούν τα πλοία της ακτοφυλακής και την καταγραφή των προσφύγων. Ωστόσο λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Η έκθεση δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή κατάσταση. Αυτή έχει βελτιωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Η Frontex έχει στείλει περισσότερους υπαλλήλους και νέα μηχανήματα καταγραφής έχουν καταφθάσει ή είναι καθ’ οδόν. Παρά τη βοήθεια απ’ έξω η Ελλάδα θα πρέπει μόνη της να κάνει την ουσιαστική δουλειά. Και η έκθεση αφήνει να διαφανεί πόσο δύσκολο είναι».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.