Quantcast
SZ: «Σώστε ότι μπορεί να σωθεί» - enikonomia.gr
share

SZ: «Σώστε ότι μπορεί να σωθεί»

δημοσιεύτηκε:

Στην Ελλάδα σύντομα θα μπορούσε να εφαρμοστούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ώστε να μην πτωχεύσουν οι τράπεζες. Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει πως το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό αναφέρει η Suddeutsche Zeitung.

Η Ελλάδα δεν έχει χρεοκοπήσει αν και τα κρατικά ταμεία είναι σχεδόν άδεια.

Οι ελπίδες ότι θα βρεθεί μια λύση στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας είναι απίθανες.

Την εβδομάδα που μας πέρασε οι ‘Ελληνες «σήκωσαν» από τις τράπεζες 3 δισ. ευρώ ενώ μόνο την Παρασκευή οι εκροές σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκ νέου, χωρίς να κάνει καμία συγκεκριμένη πληροφορία τη στιγμή που την Τετάρτη, είχε χορηγήσει επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ.

Πολλοί ‘Ελληνες φοβούνται πως θα επιβληθούν capital controls στη χώρα τους δημιουργώντας πανικό στις τράπεζες.

 

Οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ

Την Πέμπτη το βράδυ, υπήρξε η πρώτη φορά στην Αθήνα, μια διαδήλωση υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ με περίπου 10.000 συμμετέχοντες.

Η πλειοψηφία των Ελλήνων σε δημοσκοπήσεις επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ.

Ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή προσπάθησε να ηρεμήσει την κατάσταση αναφερόμενος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας θέτοντας το ελληνικό ζήτημα σε «ανώτατο πολιτικό επίπεδο».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας μετέβη στην Αγία Πετρούπολη, όπου συνάντησε για δεύτερη φορά τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση μιας καταιγίδας. «Αλλά είμαστε λαός της θάλασσας και δεν φοβόμαστε να ανοιχτούμε σε ανοιχτές θάλασσες».

 

«Έχουμε τα πιο ακριβά μαξιλάρια στον κόσμο»

Ακόμη και πρόεδρος της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας για να εκτονωθεί η κατάσταση στις τράπεζες δήλωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σταθερό.

Από την άλλη μεριά την Τετάρτη μέσω της έκθεση της ΤτΕ προειδοποίησε για πτώχευση και Grexit.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ έχουν καταγραφεί εκροές 30 δισ. ευρώ από το Νοέμβριο του 2014 εκ των οποίων τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σε μαξιλάρια και ντουλάπες επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο βουλευτής από το Ποτάμι ανέφερε πως: «Έχουμε το πιο ακριβό μαξιλάρι στον κόσμο» ενώ επίσης σημείωσε πως τα χρήματα είναι ακόμα και σε γλάστρες».

Εν τω μεταξύ, υπάρχει επίσης η έκθεση της «επιτροπής αλήθειας» του Κοινοβουλίου σύμφωνα με την οποία η Αθήνα δεν πρέπει να επιστρέψει το χρέος της επειδή η δανειακή σύμβαση είναι παράνομη…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.