Quantcast
Τα 8 ερωτήματα της ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους - enikonomia.gr
share

Τα 8 ερωτήματα της ΚΕΔΕ στο υπουργείο Εσωτερικών για τους συμβασιούχους

δημοσιεύτηκε:

Με σημερινή απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, έγγραφες απαντήσεις σε 8 συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την εφαρμογή των όσων προβλέπει η νομοθετική διαδικασία που δρομολόγησε η κυβέρνηση, για την επίλυση του ζητήματος των συμβασιούχων στην καθαριότητα των Δήμων.

Κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η παροχή των απαιτούμενων διευκρινίσεων από το υπουργείο, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν νομικά λάθη. Αφετέρου οι Δήμοι να γνωρίζουν το τι ακριβώς θα πράξουν, με τους συμβασιούχους καθαριότητας.

«Θέλουμε συγκεκριμένες απαντήσεις από το υπουργείο έτσι ώστε να έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη, ο οποίος θα μας κατευθύνει στις περαιτέρω ενέργειες μας για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συμβασιούχων, αλλά και την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποστείλει από τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, συγκεκριμένα ερωτήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει λάβει κάποια γραπτή απάντηση.

Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης το ΔΣ της ΚΕΔΕ διατυπώθηκαν επιπλέον ερωτήματα με στόχο την καλύτερη αποσαφήνιση του νόμου. Το σύνολο των ερωτημάτων θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα 8 ερωτήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών

1. Να διευκρινισθεί αν με την διαδικασία της παραγ.2 του άρθρου 24 τα Δημοτικά Συμβούλια, υπό τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει νόμος, υποχρεούνται να προβούν σε απασχόληση του συνόλου των ήδη εργαζομένων με συμβάσεις έως 7/6/2017 ή μέρος αυτών, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι με τις προηγούμενες νομοθετικές διατάξεις είχε δοθεί η δυνατότητα αριθμός των συμβάσεων αυτών να καλύπτεται και από άλλες πηγές εσόδων των Δήμων, πλην των ανταποδοτικών.

2. Στην περίπτωση κατά την οποία τα Δ.Σ. πρέπει να αποφασίσουν να αποδεχθούν το σύνολο των ήδη απασχολουμένων και μέχρι 31/3/2018, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης του τακτικού προσωπικού, να διευκρινισθεί από ποια έσοδα θα καλύπτονται οι συμβάσεις, το κόστος των οποίων υπερβαίνει το ύψος των ανταποδοτικών τελών;

3. Πριν τη σύναψη των συμβάσεων της παρ.2 υποχρεούνται οι Δήμοι να καταγγείλουν τις συμβάσεις που υφίστανται μέχρι 7/6/2017;

4. Να διευκρινισθεί αν στην περίπτωση που ο αριθμός των νέων θέσεων ή κενών οργανικών θέσεων των ΟΕΥ των δήμων, που θα ζητηθούν από τους δήμους να καλυφθούν, με την διαδικασία της παρ.1, είναι μικρότερος από τις ήδη υφιστάμενες συμβάσεις ανά δήμο, θα πρέπει οι δήμοι να προβούν σε καταγγελία των επιπλέον συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου μετά την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων και πάντως μετά την 31/3/2018;

5. Οι συμβάσεις που θα συναφθούν σύμφωνα με την διαδικασία της παρ.2 θα έχουν αναδρομική ισχύ από 7/6/2017; Σε αντίθετη περίπτωση με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στο διάστημα από 7/6/2017 έως τη σύναψη της νέας σύμβασης της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν.4479/2017 ; »

6. Εάν στη διάταξη του άρθρου 24 παρ 2 σχετικά με την αποδοχή της συνέχισης της εργασίας συμπεριλαμβάνονται και όσοι συμβασιούχοι απασχολούνται και σε λοιπές ανταποδοτικές υπηρεσίες, εκτός του τομέα της καθαριότητας (π.χ ηλεκτροφωτισμός, κοιμητήρια).

7. Πέραν των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ, υπάρχει προσωπικό ΤΕ που είχε διαδοχικές συμβάσεις και απασχολείτο στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και πριν την υπογραφή των νέων συμβάσεων. Το εν λόγω προσωπικό μπορεί περιλαμβάνεται στην τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας;

8. Το Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποφασίσει να αποδεχθεί την παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού που υπηρετούσε έως τις 7.6 .2017, πριν την απόφαση του αυτή, θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει σε διαπιστωτική πράξη του περί αυτοδίκαιης λύσης των προηγούμενων παραταθέντων δια νόμων συμβάσεων;


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.