Quantcast
«Τα πάντα ρει, και ουδέν μένει» στη διαπραγμάτευση Αθήνας - δανειστών - enikonomia.gr
share

«Τα πάντα ρει, και ουδέν μένει» στη διαπραγμάτευση Αθήνας – δανειστών

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το crash test της ελληνικής πρότασης έναντι της πρότασης των δανειστών θα γίνει στην σημερινή συνεδρίαση του σώματος των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες εγκαινιάζοντας το τελικό γύρο των διαπραγματεύσεων που αν οδηγήσουν σε συμφωνία θα ανοίξουν τον δρόμο και για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα κληθεί κατ’ αρχήν να παρουσιάσει και στην συνέχεια να υπερασπιστεί το ελληνικό πρόγραμμα θα έχει και σήμερα δύσκολη δουλειά.

Το ίδιο δύσκολη θα είναι και η προσπάθεια του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα να πείσει τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ με τον οποίο θα συναντηθεί το βράδυ στις Βρυξέλλες ότι πλέον τα όρια για αλλαγές στην ελληνική πρόταση είναι ελάχιστα.

Ο λόγος είναι ότι η τελική πρόταση συμφωνίας από τους δανειστές που συμφωνήθηκε και από την πενταμερή σύνοδο του Βερολίνου αναμένεται ότι θα έχει πολλές διαφορές με την ελληνική πρόταση και όχι μόνο στις περίφημες κόκκινες γραμμές δηλαδή τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Στο δημοσιονομικό οι δανειστές συνεχίζουν να προτείνουν ένα στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα σταο 1,5% του ΑΕΠ έναντι 0,75% που αντιπροτείνει.

Μαζί με την πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα συνεχίζουν να ζητούν νέα μέτρα ύψους τουλάχιστον 3 -3,5 δις ευρώ για το 2015 και πλεονάσματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

Στο σενάριο για το νέο καθεστώς ΦΠΑ ο η πρόταση των δανειστών επιμένει στους δύο συντελεστές 23% και 12% και έσοδα περίπου 1,8 δις ε ευρώ που απαιτούν οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Αντίθετα αμοιβαία συμφωνία υπάρχει στην διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα περσινά επίπεδα και της κατάργησης της έκπτωσης κατά 30% στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Στο Ασφαλιστικό η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη .Οι δανειστές από την άλλη θέλουν συμφωνία και άμεσες παραμετρικές αλλαγές (όρια ηλικίας ύψος συντάξεων) για το ασφαλιστικό.

Μεγαλύτερη σύγκλιση από το αναμενόμενο υπάρχει στο θέμα της εφαρμογής της περίφημης πια ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις όπου πλέον η ελληνική πλευρά μιλά για πάγωμα για φέτος του μέτρου και εφαρμογή του με το νέο ασφαλιστικό νόμο.

Στα εργασιακά η ελληνική πρόταση μιλά για επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων νέου τύπου και αύξηση κατώτερου μισθού και η πλευρά των δανειστών μιλά για ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Στις αποκρατικοποιήσεις ζητούν την τήρηση των στόχων για συνολικά έσοδα 18 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του 2020.

Το ελληνικό σχέδιο δεν διαθέτει καμμία πρόταση για δύο βασικά θέματα.

Την συνέχιση τους εκσυγχρονισμού του δημοσίου.

Οι δανειστές ζητούν την συνέχιση της κινητικότητας στο δημόσιο και το πάγωμα των επαναπροσλήψεων που επιτρέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Την συνέχιση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την δημιουργία και αποκρατικοποίηση της Μικρής ΔΕΗ Η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών εταιριών.

Τα δύο τελευταία θέματα προστέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο της συνολικής λύσης στην οποία επιμένουν οι δανειστές παρότι δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν κάποιο παραπάνω χρόνο για την επίλυση του θέματος με τα κόκκινα δάνεια.

 

«Καρότο» η ελάφρυνση του χρέους

Ο κ. Γιούνκερ θα ενημερώσει και επίσημα τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι αν η Αθήνα είναι έτοιμη να υποχωρήσει σε κάποια θέματα όπως για παράδειγμα στο ασφαλιστικό και το ΦΠΑ και το δημοσιονομικό κενό θα έχει την συμφωνία με τους δανειστές της.

Μαζί θα υπάρξει άμεση επίλυση του θέματος της ρευστότητας μέσω της εκταμίευσης της δόσης των 7,2 δις ευρώ.

Το πιο σημαντικό από όλα όμως είναι ότι θα ανακοινώσει στον κ. Τσίπρα ότι αμέσως μετά τη επίτευξη της συμφωνίας θα έρθει μια διαπραγμάτευση και για την μόνιμη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Στο θέμα αυτό συμφώνησαν οι συμμετέχοντες της πενταμερούς συνόδου του Βερολίνου ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Η συζήτηση για το χρέος αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου και αναμένεται να αποτελέσει ουσιαστικά την πύλη οριστικής εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.