Quantcast
Tageszeitung: Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη; - enikonomia.gr
share

Tageszeitung: Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;

δημοσιεύτηκε:

Το κίνημα Βαρουφάκη φαίνεται να προκαλεί ετερόκλητες αντιδράσεις ακόμα και στον χώρο της αριστεράς, όπως φαίνεται από το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Tageszeitung του Βερολίνου. «Μπορεί ο Βαρουφάκης να σώσει την Ευρώπη;» είναι το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα, για να εκμαιεύσει δύο διαφορετικές απαντήσεις από δύο διαφορετικούς συντάκτες.

Το «ΝΑΙ» υπογράφει ο πολιτικός αναλυτής Μάρτιν Κάουλ, με τα εξής επιχειρήματα: «Γεγονός είναι ότι ο Βαρουφάκης με το εγχείρημά του καλύπτει το κενό που έχει αφήσει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Θα πρέπει να τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Γιατί αυτό που λείπει από τη σημερινή Ευρώπη είναι ένα αριστερό- και πιο συγκεκριμένα: ένα κοινωνικό, ανθρωπιστικό και δημοκρατικό- όραμα. Και αυτό, όταν οι αριστεροί έχουν εξελιχθεί σε πρόπλασμα της ευρωπαϊκής ιδέας.

Αυτοί είναι που λειτουργούν τα λαϊκά φαρμακεία στην Ελλάδα και φτιάχνουν σάντουιτς για τους κατατρεγμένους στους γερμανικούς καταυλισμούς προσφύγων. Αυτοί είναι που ʻκρατάνε το μαγαζίʼ στην Ευρώπη. Αυτοί, που κάποτε ήθελαν να διαλύσουν το κράτος, τώρα το διασώζουν. Αυτοί οι ήρωες της καθημερινότητας στερούνται ένα αφήγημα, που να αποδεικνύεται αντάξιό τους».

Διαμετρικά αντίθετη άποψη εκφράζει ο πολιτιστικός συντάκτης της Tageszeitung Γιαν Φέντερσεν, ο οποίος υπογράφει το «ΟΧΙ» και το αιτιολογεί ως εξής: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν και είναι το όνειρο όλων των αριστερών, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα επιτύχουν το απόλυτα διαφορετικό. Ισχυρίζονται ότι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά αποτυγχάνουν, γιατί μιλούν για ʻαλληλεγγύηʼ, όταν στην πραγματικότητα εννοούν το προσωπικό τους προνόμιο. Διέθετε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Βαρουφάκης κάποιο πρόγραμμα για τη μεταρρύθμιση της χώρας; Όχι, αυτός ο άνδρας το μόνο που είχε να εκστομίσει στην ευρωπαϊκή αγορά ήταν το εξής: ʻσυνεχίστε να μας επιδοτείτε όπως κάνατε μέχρι τώρα, γιατί αλλιώς θα σας θυμώσουμε!’»

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.