Quantcast
ΤΑΙΠΕΔ: Με πλήρη διαφάνεια ο διαγωνισμός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια - enikonomia.gr
share

ΤΑΙΠΕΔ: Με πλήρη διαφάνεια ο διαγωνισμός για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια

δημοσιεύτηκε:

Σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, όπως διαμηνύει το ΤΑΙΠΕΔ, απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα.

Ειδικότερα το ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζει ότι ακολούθησε αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία η οποία περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, υφίσταται υποχρέωση για τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης του προς αξιοποίηση στοιχείου.

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και πριν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, προσέλαβε ως ανεξάρτητο αποτιμητή, εταιρεία διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα ύψους €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.

Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ.

Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.