Quantcast
ΤΕΕ- ΕΤΕΚ: Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου - enikonomia.gr
share

ΤΕΕ- ΕΤΕΚ: Πρωτόκολλο συνεργασίας για την ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου

δημοσιεύτηκε:

Υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την ανάπτυξη Ελλάδας και Κύπρου από τοΤεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και το ΕπιστημονικόΤεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «Το Πρωτόκολλο υπήρξε αντικείμενο κοινής επεξεργασίας ανάμεσα στα δύο Επιμελητήρια και έχει άμεση προοπτική της δημιουργίας δικτύου συνεργασίας ανάμεσα στα Τεχνικά Επιμελητήρια χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ειδικότερα, «Το Πρωτόκολλο το οποίο υπεγράφη από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ Γ. Στασινό και από τον Πρόεδρο του ΕΤΕΚ Στ. Αχνιώτη, με την ευκαιρία της επίσκεψης της αντιπροέδρου του ΤΕΕ καθηγήτριας του ΕΜΠ Τ. Μοροπούλου στην Κύπρο, στοχεύει να αναδείξει τη συνεργασία και καινοτομία ως συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία τα δύο Επιμελητήρια μπορούν να συμβάλλουν στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου».

«Κύριοι τομείς συνεργασίας είναι η Ενέργεια, το Περιβάλλον, η Πολιτιστική Κληρονομιά, ο Τουρισμός, οι Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών καθώς και η Στρατηγική Ανάπτυξη στην Έρευνα και Τεχνολογία. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, αυτό το κέντρο διαδικτύωσης με κατάλληλη νομική και οικονομική υποστήριξη, μπορεί να συντελέσει στην ανάδειξη Ελλάδας και Κύπρου ως πλατφόρμας δυναμικών επιχειρηματικών δράσεων και συμπράξεων διηπειρωτικής συνεργασίας που θα συμβάλλει στη δυναμική της ανεξάρτητης ανάπτυξης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αλλά και ευρύτερα», προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός αναφερόμενος  στην υπογραφή του πρωτοκόλλου είπε: «Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ανάπτυξη. Μόνο αν αυξήσουμε τον παραγόμενο πλούτο, αν δημιουργήσουμε δουλειές και νέες θέσεις εργασίας, μπορούμε να υπερβούμε τα προβλήματα που μας τυραννούν.

Με την Κύπρο, αυτή η συνεργασία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, στους τομείς που οι δύο χώρες μας έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μεγάλες δυνατότητες για το μέλλον. Στηριζόμενοι πάντα στο αξιόλογο, καταρτισμένο και έμπειρο επιστημονικό μας προσωπικό, στους μηχανικούς της έρευνας, της καινοτομίας και της πράξης, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη των δύο χωρών μας», σημείωσε ο κ. Στασινός.

«Σύμφωνα με το ΤΕΕ, η στρατηγική συνεργασία για την ανεξάρτητη ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Κύπρο, που είναι και Μέλη της Ε.Ε., οι οποίες αξιοποιώντας, τόσο τη μεταξύ τους σχέση, όσο και τη συνεργασία τους με χώρες όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες, μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην περιοχή. Συγκριτικό πλεονέκτημα είναι η καινοτομία στην παραγωγή της οποίας πρωτοπορούν οι χώρες μας και ιδιαίτερα οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί από τα Πολυτεχνεία, τις Πολυτεχνικές Σχολές, τα Ερευνητικά Ιδρύματα, τα Ινστιτούτα Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό τομέα, τη βιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών. Γι’ αυτό και η Προγραμματική Συμφωνία μεταξύ ΤΕΕ και ΕΤΕΚ με στόχο τη Στρατηγική της Ανεξάρτητης Ανάπτυξης με Συνεργασία και Καινοτομία επικεντρώνεται στους θεματικούς τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, του τουρισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς, των νέων τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, την έρευνα και καινοτομία», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.