Quantcast
Τελευταία ευκαιρία έως την Σύνοδο Κορυφής - enikonomia.gr
share

Τελευταία ευκαιρία έως την Σύνοδο Κορυφής

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7 το πρωί νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε επίπεδο τεχνοκρατών, ενώ οι πολιτικοί προϊστάμενοι των τριών θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μαζί με τους κυρίους Κλάους Ρέγκλινγκ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και Γέρουν Ντάισελμπλουμ, του Eurogroup, αναμένεται να προστεθούν στις 10 το πρωί.

Κυβέρνηση και θεσμοί έχουν μπροστά τους ακόμα σχεδόν έξι ώρες για να συμφωνήσουν μεταξύ τους στα μέτρα που θα επιτρέψουν το κλείσιμο της πέμπτης αξιολόγησης.

Στη συνέχεια, θα συνεδριάσει το Eurogroup, το οποίο, όπως μαθαίνουμε, θα πρέπει να λάβει μία έτοιμη συμφωνία προς επικύρωση.

Μετά, όλο το πακέτο θα πάει στους ηγέτες των χωρών, οι οποίοι συνέρχονται στην Σύνοδο Κορυφής, στις 5 το απόγευμα.

Μέχρι στιγμής, οι δύο βασικότερες διαφωνίες εντοπίζονται στην απόδοση των μέτρων για το ασφαλιστικό, κυρίως σε σχέση με την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Την κατάσταση περιπλέκει η εκτίμηση πως η κατάργηση από την πρώτη Ιουλίου είναι αντισυνταγματική.

Αναζητήθηκε μία νέα ημερομηνία για να αντικαταστήσει την πρώτη, από τα τέλη του φθινοπώρου ως τα τέλη του έτους, ωστόσο, το γεγονός ότι χάνονται και άλλοι μήνες στο δεύτερο μισό του έτους, σημαίνει πως τα χρήματα της εξοικονόμησης θα πρέπει να βρεθούν από αλλού.

Η δεύτερη διαφωνία βρίσκεται στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, των οποίων η εισπραξιμότητα είναι αμφίβολη από το δημοσιονομικό κομμάτι.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα δουλέψει όλο το βράδυ για να παρουσιάσει το πρωί μία νέα λίστα με συμπληρωματικά μέτρα. Η συνέχεια της διαπραγμάτευσης θα δοθεί τις επόμενες ώρες.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.