Quantcast
Τέλος η Καλλιόπη Σπανού από Συνήγορος του Πολίτη - enikonomia.gr
share

Τέλος η Καλλιόπη Σπανού από Συνήγορος του Πολίτη

δημοσιεύτηκε:

Αποχωρεί αυτοδίκαια από τη θέση της Συνηγόρου του Πολίτη η Καλλιόπη Σπανού, καθώς η θητεία της έληξε βάσει διάταξης του πρόσφατου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η κ. Σπανού εξελέγη από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τον Μάιο 2011 (καθότι αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη), για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος προκατόχου της, Γιώργου Καμίνη.

Η θητεία της καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών παρατάθηκε σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του άρθρου 110 παρ. 12 του νόμου 4055/2012 για τα υπηρετούντα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξαρτήτων Αρχών που δεν είχαν συμπληρώσει οκταετία από την αρχική τους επιλογή και μέχρι τη συμπλήρωση της οκταετίας αυτής.

Ο πρόσφατος νόμος 4339/2015 (άρθρο 55, παρ. 10) καταργεί την προαναφερθείσα διάταξη, και, ως εκ τούτου, τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών των οποίων η αρχική θητεία έχει λήξει, αποχωρούν αυτοδικαίως από τη θέση τους.

Για το πρόσωπο του νέου Συνηγόρου του Πολίτη μπορούν να υποβάλουν εισήγηση στον υπουργό Εσωτερικών -εντός ενός μηνός- οι Ενώσεις των Δικαστικών Λειτουργών, η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων, οι Συνελεύσεις των ΤΕΙ και η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Στη συνέχεια, ο υπουργός γνωστοποιεί τις εισηγήσεις στον Πρόεδρο της Βουλής, ώστε να ληφθούν υπόψη από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία θα προβεί στην τελική επιλογή.

Μέχρι τότε, χρέη Συνηγόρου θα εκτελεί ο Βοηθός Συνηγόρου, Βασίλειος Καρύδης, νομικός – εγκληματολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.