Quantcast
«Τέλος» οι LCS από το Πολεμικό Ναυτικό – Πλώρη για 4η FDI Belharra και Κορβέτες - enikonomia.gr
share

«Τέλος» οι LCS από το Πολεμικό Ναυτικό – Πλώρη για 4η FDI Belharra και Κορβέτες

δημοσιεύτηκε:

Ανατροπή στην… ανατροπή των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, που για ακόμη μία φορά αλλάζει σχεδιασμό, επανερχόμενο σε αυτόν που είχε πριν από το καλοκαίρι πέρυσι, οπότε και αποφασίστηκε η απόκτηση των κορβετών LCS από τις ΗΠΑ. Παράλληλα εξετάζεται η απόκτηση 4ης φρεγάτας FDI Belharra και 3+1 κορβετών.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τέλος στο πρόγραμμα προμήθειας των κορβετών LCS από τις ΗΠΑ βάζει το ΓΕΕΘΑ, κατόπιν εισήγησης του κλιμακίου του ΓΕΝ, που εξετάζει το ενδεχόμενο προμήθειας 4ης φρεγάτας FDI Belharra αλλά και την επαναφορά του σχεδίου ναυπήγησης 3+1 κορβετών.

Παρότι μερικούς μήνες πριν, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η Realnews και το enikos.gr και επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν στα Χανιά, το θέμα απόκτησης 2+2 πλοίων LCS θεωρείτο «ειλημμένη απόφαση», το Πολεμικό Ναυτικό έφερε την ανατροπή. Και λέμε για ανατροπή διότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της τελετής παραλαβής των ελικοπτέρων Romeo του ΠΝ στην αεροπορική βάση του Κοτρωνίου, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ερωτηθείς για το ενδεχόμενο απόκτησης της 4ης FDI Belharra και την απόρριψη της προσφοράς των LCS από τις ΗΠΑ, είχε σχολιάσει σκωπτικά πως «σου χαρίζουν γάιδαρο κι εσύ τον κοιτάζεις στα δόντια;».

Σύμφωνα με πληροφορίες της “R” το κλιμάκιο του ΠΝ που μετέβη στις ΗΠΑ για να επιθεωρήσει τις διαθέσιμες επιλογές πλοίων από τις LCS που απέσυρε το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, επέστρεψε πίσω με αρνητική έκθεση ως προς τις προοπτικές ένταξής τους στους κόλπους του Ελληνικού Στόλου. Ή τουλάχιστον αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο οδηγήθηκε το ΓΕΕΘΑ όταν έγινε η παρουσίαση των δεδομένων.

φρεγάτα - Πολεμικό Ναυτικό

Όπως δημοσίευσε η Realnews της Κυριακής κι επιβεβαιώνουν στο enikos.gr πηγές από το ελληνικό πεντάγωνο, το κλιμάκιο του ΠΝ απεφάνθη πως το κόστος επαναφοράς των πλοίων σε πλεύσιμη κατάσταση και εξοπλισμού τους με τα συστήματα που θα ήθελε το ΠΝ ξεπερνά τα 600 εκατ., με κάποιες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για κόστος, με αρκετές προσθήκες, που έφτανε ακόμη και το 1 δισ. Μάλιστα στη σχετική έκθεση περιλαμβάνονται και στοιχεία για το μηνιαίο λειτουργικό κόστος του κάθε πλοίου, το οποίο στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ως υψηλό.

Μόνη περίπτωση απόκτησης των LCS φαίνεται ότι είναι το ενδεχόμενο προσφοράς από τις ΗΠΑ πλοίων που βρίσκονται ήδη εν υπηρεσία, και όχι τα αποσυρμένα 5,7,9 και 11.

Έτσι, τουλάχιστον σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο, φέρεται να αποφασίστηκε το «τελείωμα» του προγράμματος απόκτησης των κορβετών και ταυτόχρονα η επαναφορά του πρότερου σχεδίου.

Επί τάπητος έχει τεθεί – και μάλιστα μελετάται σοβαρά – το θέμα απόκτησης και 4ης φρεγάτας FDI Belharra αλλά και το πρόγραμμα αναβίωσης της εγχώριας ναυπήγησης κορβετών.

Ειδικότερα σε ό, τι αφορά τη φρεγάτα, υπάρχουν δύο σενάρια που εξετάζονται. Το ένα – που μάλλον δεν προκρίνεται και με τόση θέρμη – είναι αυτό της απόκτησης της πρώτης φρεγάτας του τύπου, που έχει ήδη ναυπηγηθεί και δοκιμάζεται για λογαριασμό του γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Πρόκειται για την φρεγάτα «Amiral Ronarc’h», η οποία πραγματοποιεί εν όρμω δοκιμές, και οι παρατηρήσεις που σημειώνονται επί της κατασκευής θα εφαρμοστούν στις επόμενες τρεις φρεγάτες της γραμμής παραγωγής, που είναι της Ελλάδας.

φρεγάτα - Πολεμικό Ναυτικό

Από το ελληνικό πεντάγωνο εξετάζεται το ενδεχόμενο απόκτησης της πρώτης φρεγάτας με δύο προϋποθέσεις: εάν οι «παιδικές ασθένειες» του πλοίου δεν θεωρηθούν «ανίατες» και εάν οι Γάλλοι την προσφέρουν με τιμή κάτω του κόστους, αφού επί της ουσίας το ΠΝ θα παραλάβει πλοίο το οποίο έχει αυξημένες πιθανότητες παρουσίασης βλαβών στο μέλλον.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της ναυπήγησης 4ης Belharra και μάλιστα αν είναι δυνατό αυτό να γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Σε αυτό το σενάριο προκρίνονται σημαντικά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Σαλαμίνας, που έχουν στρατηγική συνεργασία με τα ναυπηγεία της Λοριάν.

Μία τέτοια προοπτική θα ενίσχυε και την απόφαση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που ο ίδιος ο Νίκος Δένδιας έχει εμφατικά τονίσει ότι πρέπει να σταματήσουμε να αγοράζουμε από το ράφι και να γίνουμε παραγωγός χώρα.

Μάλιστα, τη δυνατότητα πλήρους ναυπήγησης πλοίων για το Πολεμικό Ναυτικό υπερθεμάτισε και ο Ελληνοαμερικανός πρόεδρος των Ναυπηγείων Ελευσίνας, Πάνος Ξενοκώστας, αναφέροντας πρόσφατα σε σχετικό φόρουμ ότι «Τα ελληνικά ναυπηγεία δεν είναι μηχανουργεία άλλων Ναυπηγείων».

φρεγάτα - Πολεμικό Ναυτικό

Με αυτή την προοπτική, παράλληλα με το θέμα πρόσκτησης και 4ης FDI Belharra εξετάζεται και η επαναφορά του σχεδίου ναυπήγησης 3+1 κορβετών και μάλιστα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι να εμφανιστεί το θέμα ταχείας μεταφοράς (hot transfer) των κορβετών LCS έναντι συμβολικού τιμήματος, θεωρείτο σχεδόν βέβαιη η ναυπήγηση 3 κορβετών κλάσης DOHA εξολοκλήρου στην Ελλάδα.

Αυτό το σενάριο θα επιτάχυνε παράλληλα και το θέμα ναυπήγησης των αμερικανικών φρεγατών Constellation στην Ελλάδα, που πρώτη αποκάλυψε η “R”, αφού στρατηγικός επενδυτής των ναυπηγείων είναι η ιταλική Fincantieri, που μέσω της θυγατρικής US Fincantieri ναυπηγεί τις φρεγάτες για λογαριασμό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.