Quantcast
The Spectator: Είναι καιρός για τους Έλληνες να ρίξουν μια ζαριά - enikonomia.gr
share

The Spectator: Είναι καιρός για τους Έλληνες να ρίξουν μια ζαριά

δημοσιεύτηκε:

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να θέσει την ευρωζώνη ξανά σε κρίση  και να επαναφέρει την οικονομία στην κορυφή της ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει σε άρθρο του στην online έκδοση του το The Spectator, ένα από τα παλαιότερα συντηρητικά περιοδικά της χώρας που εκδόθηκε πρώτη φορά το 1828.

Το περιοδικό ωστόσο στην μακρά ανάλυση του καταλήγει με μια οξύμωρη διαπίστωση υπογραμμίζοντας ότι ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια από τα ίδια. Τέσσερα χρόνια καρφωμένα στο σταυρό του ευρώ είναι αρκετά μεγάλη περίοδος για κάθε χώρα να υποφέρει. Είναι καιρός για τους Έλληνες να ρίξουν μια ζάρια. 

Πριν από την κρίση στην ευρωζώνη, οι ελληνικές εκλογές δεν έτυχαν ποτέ μεγάλης προσοχής στο Westminster (Βρετανικό Κοινοβούλιο). Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις από την Αθήνα μελετώνται από κάθε πολιτικό του Κοινοβουλίου από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο βουλευτή αναφέρει στην συνέχεια το άρθρο.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα στις 25 Ιανουαρίου, θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Μεγάλη Βρετανία διαπιστώνει ο συντάκτης του άρθρου στην συνέχεια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θριαμβεύσει, η κρίση στην ευρωζώνη θα μετατραπεί από χρόνια φάση σε οξεία. Οι Βρετανικές εκλογές που θα διεξαχθούν λίγους μήνες μετά αναφέρει το άρθρο θα γίνουν μέσα σε ένα πολιτικό κλίμα χρεοκοπίας και bank run την ώρα που η Αθήνα θα ασφυκτιά μέσα στο ζουρλομανδύα της ευρωζώνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ συνεχίζει ο συντάκτης του άρθρου για να διαπιστώσει ωστόσο ότι οι Έλληνες, όπως το θέτει ο Αλέξης Τσίπρας, θέλουν να σταματήσει ο «φορολογικός εικονικός πνιγμός» που έχει υποστεί η χώρα. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει το The Spectator θέλει αναδιάρθρωση των οφειλών της χώρας αλλά και να δώσει τέλος στις επιθετικές περικοπές. Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες όμως παραμένουν ανένδοτοι στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας διάσωσης της χώρας.

Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ωστόσο ανησυχεί ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να επιβάλει παραχωρήσεις για την Ελλάδα τότε αυτό θα προτρέψει τους ψηφοφόρους σε άλλες περιφερειακές χώρες να ψηφίσουν και αυτοί ριζοσπαστικά και αριστερά κόμματα με την πεποίθηση ότι αυτά θα οδηγήσουν τις κυβερνήσεις τους να πετύχουν χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ήδη, οι δημοσκοπήσεις στην Ισπανία δείχνουν τους Podemos – ένα κόμμα που ιδρύθηκε πριν μόλις  12 μήνες – στην πρώτη θέση της προτίμησης των Ισπανών, λίγο πριν τις εκλογές του τρέχοντος έτους και σε αυτή στην χώρα της περιφέρειας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η «δικαίωση» του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να κάνει τους Γάλλους ψηφοφόρους περισσότερο διατεθειμένους να στηρίξουν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν, που ζητά έξοδο της χώρας από το ευρώ, στις εκλογές του 2017. Μια νίκη για την Μαρί Λεπέν αποτελεί την χειρότερη προοπτική και όπως αναφέρει ανώτερη διπλωματική πηγή ως το «απόλυτο εφιάλτη για τη γερμανική πολιτική».

Η ελπίδα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι ότι σκληρή γραμμή της ΕΕ θα τους ΄λληνες ψηφοφόρους ότι η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επικίνδυνη πολιτική λύση, γιατί φέρνει μαζί τον κίνδυνο της εξόδου από το ευρώ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον φαίνεται να πιστεύει ότι αυτή η στρατηγική του φόβου θα λειτουργήσει. Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση στην Ελλάδα, σε μια συνάντηση με τους Συντηρητικούς, τη Δευτέρα, απάντησε με μια λεπτομερή ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Επεσήμανε ότι το πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρό και έχει περιοριστεί σε σχέση με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας.

Αλλά αν Τσίπρας τελικά καταλήξει πρωθυπουργός, ένα παιχνίδι θα ξεκινήσει ανάμεσα σε αυτόν και τους ηγέτες της ΕΕ. Έχοντας βασίσει ολόκληρη την καμπάνια του στην υπόσχεση ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες της συμφωνείς διάσωσης της Ελλάδας, πολύ δύσκολα θα αλλάξει ρότα. Όμως, οι Γερμανοί, οι Φινλανδοί, οι Ολλανδοί και άλλα γεράκια της ΕΕ δεν θα δεχτούν καμία αλλαγή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει η χώρα.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο, ότι το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια από τα ίδια. Τέσσερα χρόνια καρφωμένα στο σταυρό του ευρώ είναι αρκετά μεγάλη περίοδος για κάθε χώρα να υποφέρει. Είναι καιρός για τους Έλληνες να ρίξουν τα ζάρια.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.