Quantcast
Θεμιστοκλέους: Το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα - Τι είπε για μάσκες και εμβόλια - enikonomia.gr
share

Θεμιστοκλέους: Το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα – Τι είπε για μάσκες και εμβόλια

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας τόσο σε εξωτερικούς χώρους όσο και εσωτερικούς έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους μιλώντας στο Mega.

Στην ερώτηση εάν θα φύγει τον Μάρτιο η μάσκα είπε ότι είναι από τα μέτρα που εξετάζονται. “Δεν θα ήθελα να πω συγκεκριμένα μέτρα…. είναι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους και θα γίνονται σταδιακά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας. Δηλαδή θα παρακολουθούν και η Επιτροπή των ειδικών και εμείς πώς εξελίσσεται η πανδημία και ανάλογα με το πού βρίσκονται οι αριθμοί και η πίεση τότε θα αποφασίζονται και τα μέτρα για τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους”.

Ωστόσο την ίδια ώρα επεσήμανε ότι “η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους θα είναι ένα από τα τελευταία μέτρα που θα φύγει. Είναι διάφορα πράγματα τα οποία μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς εάν θα είναι ένας μήνας ή 40 μέρες ή 50 ημέρες”.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα αφορά και στους ανεμβολίαστους πολίτες.
“Αυτό είναι οριζόντιο μέτρο. Δεν υπάρχει διαφορά εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων” απάντησε.

“Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να βγει η μάσκα, αυτό θα είναι για όλους “, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει μηχανισμός για να μπορεί κάποιος να ελέγξει εάν ο άλλος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος.

Θα κρατηθούν οι αυστηροί περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους – Τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού


‘Οσον αφορά στους αυστηρούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους είπε ότι “αυτή τη στιγμή κάποιος που είναι ανεμβολίαστος δεν μπορεί να μπει σε κλειστό χώρο στην εστίαση”.

“Εάν θα σταματήσει ποτέ αυτό- γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να σταματήσει. … θα είναι από τα τελευταία πράγματα που θα σταματήσουν, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα. Είμαστε αρκετά μακριά από το να σταματήσει αυτό” , συμπλήρωσε.

“O λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι για τη δική του ασφάλεια, δεν είναι τα τυπικά μέτρα”, τόνισε.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα σταματήσουν να γίνονται εντατικοί έλεγχοι για τα πιστοποιητικά εμβολιασμών. Αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα γίνει, εάν θα φύγει το πιστοποιητικό. Γιατί αυτό έχει αποδώσει, βοήθησε και στην εμβολιαστική κάλυψη”, απάντησε και ξεκαθάρισε ότι παρόλο που έχει γίνει αυτό σε άλλες χώρες αυτό είναι πρόωρο να γίνει στην χώρα μας διότι ο κορονοιος είναι εδώ και έχουμε αρκετά χιλιάδες κρούσματα.
Το καλοκαίρι θα είμαστε πολύ κοντά σε μια κανονικότητα

Επίσης γνωστοποίησε ότι το καλοκαίρι η χώρα θα είναι πολύ κοντά σε μια κανονικότητα.
“Σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι θα είναι άλλη καθημερινότητα μας. Θα είμαστε πολύ κοντά στην κανονικότητά . Και αυτό είναι κάτι το οποίο θέλουμε όλοι”, τόνισε.
Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι “η πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν θα εξαφανιστεί με ένα μαγικό ραβδί. Η εξέλιξη της Όμικρον- αν δεν έχουμε κάποια άλλη μετάλλαξη- τότε πάμε πολύ κοντά στην καθημερινότητά μας από Σεπτέμβρη παρόλο πάλι θα υπάρχουν οι ευάλωτοι ειδικά οι άνω των 60. Και ειδικά όσοι μένουν ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν πάρα πολύ. Και όταν θα μπαίνουμε σε μια κανονικότητα που δεν θα υπάρχουν τα μέτρα δημόσιας υγείας αυτοί θα είναι οι πιο εκτεθειμένοι και θα είναι πολλαπλάσιος ο κίνδυνος από ότι είναι τώρα”.

Θα υπάρξει 4η δόση εμβολίου;

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξει 4η δόση εμβολίου είπε ότι αυτή είναι για τους ανοσοκατασταλμένους .
“Θα κρατήσω μια επιφύλαξη είναι αυτό που είπα και χθες ότι: ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος και όχι το εμβολιαστικό πρόγραμμα ….εάν θα χρειαστεί το Σεπτέμβριο να πάμε”. Ενώ τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί θέμα για 4η δόση εμβολίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.