Quantcast
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ - Νέο "ναυάγιο" στην τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές - enikonomia.gr
share

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ – Νέο “ναυάγιο” στην τηλεδιάσκεψη με τους δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω του αδιεξόδου που επικρατεί στις διαπραγματεύσεις, κυρίως για το ζήτημα των πλειστηριασμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στον Ζ. Κ. Γιούνκερ ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη, που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν έδειξε κατανόηση στα όσα του είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός. 

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε επίσης και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Βασικά θέματα της  συζήτησης με τους δύο ηγέτες ήταν το θέμα των «κόκκινων» δανείων, των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων, στα οποία η τρόικα είναι αντίθετη με τις ελληνικές απόψεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Φρανσουά Ολάντ υποστήριξε ιδιαίτερα τις ελληνικές θέσεις στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.  

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, εμφανίστηκε να κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αθήνα, αλλά και διατεθειμένη να μεταφέρει τη δυσκολία αυτή και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. 


Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη

 

Μετά από δύο περίπου ώρες συζήτησης, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη των Τσακαλώτου – Σταθάκη με την τρόικα, η οποία κατέληξε και αυτή σε “ναυάγιο..Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών, επιμένουν στις καταστροφικές θέσεις τους, τόσο όσον αφορά τα “κόκκινα” δάνεια, όσο και το θέμα των 100 δόσεων.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στα τηλεφωνήματα προς Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ, αναζητώντας πολιτικη λύση στο πρόβλημα.

Μετά το τέλος τη τηλεδιάσκεψης με την τρόικα, τη θέση των Τσακαλώτου – Σταθάκη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, για την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, η οποία βρίσκεται σε διάσκεψη.

Πάντως, αν δεν υπάρξει έστω κάποια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα των πλειστηριασμών και των 100 δόσεων,  δεν φαίνεται πιθανόν να δοθεί το ο.κ. από το αυριανό Eurogroup για την καταβολή της δόσης των 2 δις ευρώ. Σε αυτή την περίπτωη, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την υπόθεση θα αναλάβει ο πρωθυπουργος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επιχειρήσει να οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, μεταφέροντας την διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης, στη Μάλτα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.