Quantcast
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις πορείες: Ο "οργανωτής" και ο "αστυνομικός διαμεσολαβητής" - enikonomia.gr
share

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τις πορείες: Ο “οργανωτής” και ο “αστυνομικός διαμεσολαβητής”

δημοσιεύτηκε:

Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι πορείες δρομολογεί η κυβέρνηση, καθορίζοντας νέο πλαίσιο με περιορισμούς και προϋποθέσεις. Το σχέδιο νόμου για να μην “νεκρώνει” το κέντρο της Αθήνας λόγω συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, ιδίως των μικρών σε όγκο, περιλαμβάνει 18 άρθρα και στους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου, που παρουσιάζουν «ΤΑ ΝΕΑ», για το πώς θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις, περιλαμβάνονται τρεις λέξεις – κλειδιά: ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής», ο «οργανωτής» και ο «θάλαμος επιχειρήσεων».

Επιπλέον, για την Αστυνομία δεν προβλέπεται μόνο αυξημένος ρόλος – ο κρισιμότερος, για την ακρίβεια – αλλά και η αυστηρή υποχρέωση να προχωρά σε «ειδική αιτιολόγηση», γραπτώς και δημοσίως, των αποφάσεών της.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση νόμου (των πέντε κεφαλαίων) αναμένεται στη δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και αρμόδιες πηγές μιλούν συνολικά για επιχείρηση να «συμφιλιωθεί» το δικαίωμα στη διαδήλωση με τα δικαιώματα όσων ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στο κέντρο.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στον “οργανωτή” της δημόσιας συνάθροισης ο οποίος θα πρέπει να αναδέχεται την ευθύνη για την ειρηνική πραγματοποίησή της σε διαρκή, αρμονική συνεργασία με τους αξιωματικούς της αστυνομίας. Συγκεκριμένα, με το άρθρο 3 θεσπίζεται η υποχρέωση έγκαιρης γνωστοποίησης της πορείας-συγκέντρωσης στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Με το επόμενο άρθρο προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του “οργανωτή”, όπως το να μεριμνά ο ίδιος για την ομαλή διεξαγωγή της συνάθροισης και να ενημερώνει τους συμμετέχοντες για την υποχρέωσή τους “να μη φέρουν όπλα ή άλλα αντικείμενα πρόσφορα για την άσκηση βίας”.


Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιτρέπει για πρώτη φορά στους πολίτες να έχουν σε πραγματικό χρόνο και μέσα από τον υπολογιστή τους εικόνα από τους δρόμους της πόλης.

Σύμφωνα με “ΤΑ ΝΕΑ” ο μόνος αρμόδιος για την “αναλογική κατάληψη οδοστρώματος” δηλαδή για το αν οι διαδηλωτές θα περιορίζονται στο πεζοδρόμιο, στην πλατεία, στη μια λωρίδα κυκλοφορίας ή σε ολόκληρο τον δρόμο, θα έχει ο κατά τόπο αρμόδιος γενικός αστυνομικός διευθυντής ή ο αστυνομικός διευθυντής των διευθύνσεων αστυνομίας με απλή γνώμη των οικείων δημάρχων.

Η ΕΛ.ΑΣ. δηλαδή θα αποτυπώνει αριθμητικά την πορεία, θα επιβάλλει περιορισμούς ακόμα και σε εν εξελίξει διαμαρτυρίες ή θα αποφασίσει τη διάλυσή τους. Όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες, ενώ εάν δοθεί προφορική διαταγή, συντάσσεται αμελλητί πρακτικό – και πάλι με ειδική αιτιολογία.

Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα υπάρχει συγκεκριμένος αξιωματικός ως ο “αστυνομικός διαμεσολαβητής”, αλλιώς ο σύνδεσμος της αστυνομικής αρχής με τον “οργανωτή”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.