Quantcast
Την κατάργηση του ΕΦΚ ζητεί η Ελληνική Ένωση Καφέ - Συνάντηση με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών - enikonomia.gr
share

Την κατάργηση του ΕΦΚ ζητεί η Ελληνική Ένωση Καφέ – Συνάντηση με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

δημοσιεύτηκε:

Με τη γενική διευθύντρια του γραφείου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη συναντήθηκε η Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ) προκειμένου να συζητήσουν θέματα που απασχολούν τον κλάδο.

Στη συζήτηση που είχαν οι δύο πλευρές, παρουσιάστηκαν εκ μέρους της ΕΕΚ οι αντίστοιχες προτάσεις για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας του κλάδου, βάσει εμπεριστατωμένων οικονομοτεχνικών μελετών.

Πάγια θέση της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είναι η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έχει προκαλέσει αύξηση της τιμής του καφέ για τους καταναλωτές της τάξεως του 30% σε ορισμένα είδη, μείωση της κατανάλωσης, δυσλειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και αύξηση φαινομένων λαθρεμπορίου και αθέμιτων πρακτικών.

Ειδικότερα, η Ελληνική Ένωση Καφέ παρουσίασε τις σημαντικές αλυσιδωτές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στο σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου του καφέ στην Ελλάδα ο ΕΦΚ από την 1/1/2017, ενώ προκάλεσε την κατακόρυφη και δραματική αύξηση των φαινομένων λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών. Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, η οποία πέρα από την οικονομική διάσταση και την αποφυγή καταβολής των φόρων και της δημιουργίας αθέμιτου ανταγωνισμού, θέτει και σοβαρό ζήτημα ασφαλούς κατανάλωσης των λαθραίων προϊόντων αφού αυτά δεν υπόκεινται στους απαραίτητους ελέγχους.

Όπως εξήγησε η Ελληνική Ένωση Καφέ η διάσταση που έχει πάρει το λαθρεμπόριο καφέ, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, είναι εκρηκτικές αφού σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις της αγοράς τα λαθραία προϊόντα καταλαμβάνουν ένα ποσοστό περίπου στο 10% της αγοράς.

Εξίσου κυρίαρχο θέμα της συζήτησης ήταν το φλέγον θέμα της επιστροφής του ΕΦΚ στην περίπτωση που ο καφές επανεξάγεται, καθώς σύμφωνα με το υπάρχον πλαίσιο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μια διαδικασία δημιουργίας φορολογικών αποθηκών η οποία είναι ιδιαίτερα απαιτητική τόσο από οικονομικής όσο και από διοικητικής άποψης, επιβαρύνοντας σημαντικά κυρίως τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Η διόρθωση του πλαισίου είναι πρωταρχικής σημασίας για την Ελληνική Ένωση Καφέ, καθώς πρόκειται για μια πρακτική που θεωρείται αυτονόητη, δεν εμπεριέχει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος ενώ διευκολύνει τις εξαγωγές προϊόντων και τη γενικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Δυστυχώς, το ισχύον πλαίσιο έχει φέρει ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που έχουν εξαγωγική δραστηριότητα είτε να επιδοτούν τις εξαγωγές τους, είτε να εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς των δραστηριοτήτων τους εκτός Ελλάδας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.