Quantcast
Σήμερα στη Realnews: «Τα Μυστικά Του Βοσπόρου» - enikonomia.gr
share

Σήμερα στη Realnews: «Τα Μυστικά Του Βοσπόρου»

δημοσιεύτηκε:

Ένα συγκλονιστικό βιβλίο για τον διωγμό των Ελλήνων και την γενοκτονία των Αρμενίων, στις αρχές του 20ου αιώνα, έρχεται την Κυριακή 9/7 με τη Realnews.

Μια μοναδική μαρτυρία μέσα από τα μάτια του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη, Χένρι Μοργκεντάου, για τα γεγονότα και το παρασκήνιο του Α’ παγκοσμίου πολέμου, τον μεγάλο διωγμό των Ελλήνων του 1922, τη γενοκτονία των Αρμενίων και πολλά άλλα γεγονότα της εποχής.

Το βιβλίο «Τα μυστικά του Βοσπόρου», μέρος των απομνημονευμάτων του διακεκριμένου ανθρωπιστή διπλωμάτη, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς αναλύει όλη την ιστορία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ένα μοναδικό ιστορικό βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και μας μαθαίνει όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για τα σημαντικά γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο στην Κωνσταντινούπολη.

Με εξαιρετικές, ανάγλυφες και ατόφιες περιγραφές, ο Χένρι Μοργκεντάου, παραθέτει τα γεγονότα της περιόδου που τελέστηκε η γενοκτονία των Αρμενίων και ο διωγμός των Ελλήνων, όπως ακριβώς τα έζησε, ενώ στο βιβλίο αποκαλύπτονται το αληθινό πρόσωπο των Νεότουρκων έναντι των μειονοτήτων αλλά και οι άγριες διαθέσεις της τριανδρίας των ηγετών της κυβέρνησης «Ένωσις-Πρόοδος».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χένρι Μοργκεντάου ήταν Αμερικανός δικηγόρος και διπλωμάτης που συνδέθηκε στενά με το Προσφυγικό ζήτημα. Γεννήθηκε το 1856 στο Μανχάιμ της Γερμανίας και το 1865 μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Το 1877 αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια όπου και άρχισε να δικηγορεί.

Το 1913 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον τον διόρισε πρέσβη στη Κωνσταντινούπολη όπου και υπηρέτησε μέχρι το 1916.

Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Μοργκεντάου χειρίστηκε πολλά διπλωματικά ζητήματα των Συμμάχων της Αντάντ με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, παρακολουθώντας όμως στενά το κίνημα και την άνοδο των Νεοτούρκων καθώς και τις συνεχείς και διογκούμενες διώξεις των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Το 1920 τοποθετήθηκε πρέσβης στο Μεξικό και τρία χρόνια μετά το 1923, μετά τη μικρασιατική καταστροφή, η Κοινωνία των Εθνών τον διόρισε Πρόεδρο στην Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων στην Αθήνα.

Αργότερα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γενικά ο Μοργκεντάου κατεχόμενος από φιλελεύθερες πεποιθήσεις υπήρξε ακριβοδίκαιος στις κρίσεις του που συμπεριέλαβε στα απομνημονεύματά του σχετικά με τις διώξεις, την εξόντωση και τον εξανδραποδισμό του Μικρασιατικού και περισσότερο του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.