Quantcast
Το χρονοδιάγραμμα για τις μεταθέσεις-αποσπάσεις των εκπαιδευτικών - enikonomia.gr
share

Το χρονοδιάγραμμα για τις μεταθέσεις-αποσπάσεις των εκπαιδευτικών

δημοσιεύτηκε:

Φέτος το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι θα καταφέρει να κάνει όλα όσα πρέπει, με στόχο η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει ομαλά και κυρίως χωρίς σημαντικά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόβλημα που βασανίζει τα σχολεία δεκαετίες τώρα, αφού ποτέ καμία πολιτική ηγεσία στο υπουργείο Παιδείας δεν μπόρεσε να ξεπεράσει, εκτός από μία φορά (πριν από πολλά χρόνια).

Οπως τόνισε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, «δουλεύουμε πυρετωδώς γιατί θέλουμε στις 11 Σεπτεμβρίου όλα τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι μεταθέσεις όσο και οι αποσπάσεις. Ταυτόχρονα πρέπει να ξέρουμε πόσοι εκπαιδευτικοί και στις δύο βαθμίδες θα έχουν φύγει στη σύνταξη. Οταν θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, τότε θα μπορούμε να μεριμνήσουμε έγκαιρα και για τις προσλήψεις των αναπληρωτών».

Εκτιμήσεις

Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αιρετών, οι μεταθέσεις των εκπαιδευτικών αναμένεται να γίνουν στα μέσα Ιουλίου. Οπως οι ίδιοι υπογραμμίζουν, η καθυστέρηση της ανακοίνωσης των μεταθέσεων συνδέεται με την ολοκλήρωση των εγγραφών μαθητών στις 21/6/16, με την τελική απόφαση για τη σύσταση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων, αλλά και κυρίως με τον τρόπο υπολογισμού των κενών με βάση τις τελευταίες ρυθμίσεις. Μάλιστα οι ίδιοι πιστεύουν ότι οι μεταθέσεις ?με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους? θα είναι περιορισμένες, ίσως οι λιγότερες όλων των εποχών. Οι αιτήσεις για αμοιβαία μετάθεση υποβάλλονται μέσα σε 15 ημέρες από την ανακοίνωση των γενικών μεταθέσεων. Οι μετατάξεις εκπαιδευτικών από κλάδο σε κλάδο αλλά και από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια, και το αντίστροφο, εξετάζονται από το ΚΥΣΔΕ μετά τις μεταθέσεις και εφόσον υπάρχει οργανικό κενό στην αιτούμενη περιοχή μετάταξης.


Στοιχεία

Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, ο αριθμός των αιτήσεων απόσπασης εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που υποβλήθηκαν για το 2016 ανέρχεται σε 4.454, ενώ συνολικά οι αιτήσεις (μαζί με τους καθηγητές) αγγίζουν τις 10.000. Περίπου άλλες 10.000 είναι και οι αιτήσεις μετάθεσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Μόνον οι δάσκαλοι έχουν καταθέσει 4.746 αιτήσεις μετάθεσης.

Τέλος, όσον αφορά στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, όπως τόνισε στο «Εθνος» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι φέτος οι σχετικές αιτήσεις θα είναι εντυπωσιακά λιγότερες από προηγούμενες χρονιές, ίσως και οι λιγότερες των τελευταίων ετών, όταν οι εκπαιδευτικοί αποχώρησαν κατά κύματα από την υπηρεσία τους και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή που δεν μπορούσε (και ακόμη δεν μπορεί) να γίνει κανένας μόνιμος διορισμός.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.