Quantcast
Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών στην κυβέρνηση - enikonomia.gr
share

Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών στην κυβέρνηση

δημοσιεύτηκε:

O επόμενος πρωθυπουργός της Φινλανδίας, ο Γιούχα Σίπιλα, δήλωσε ότι σχεδιάζει να συγκροτήσει  κυβέρνηση συνασπισμού, στην οποία θα μετέχει το λαϊκιστικό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα των Φινλανδών, το οποίο  τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης μιας σκληρότερης γραμμής σχετικά με τα προγράμματα στήριξης χωρών της Ευρωζώνης και την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών στη μεταναστευτική πολιτική.

Ο συνασπισμός ενδεχομένως θα υιοθετήσει μια σκληρή γραμμή σε ό,τι αφορά τη στήριξη κρατών μελών της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, ενώ αναμένεται ότι θα εφαρμόσει επίσης μέτρα λιτότητας στη Φινλανδία με στόχο τη μείωση του ολοένα και αυξανόμενου δημοσίου χρέους την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχνή.

Το κόμμα των Φινλανδών με επικεφαλής τον Τίμο Σόινι κατετάγη δεύτερο στις εκλογές του Απριλίου, κερδίζοντας μόλις μία έδρα επιπλέον από τον Εθνικό Συνασπισμό, και είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε κυβέρνηση συνασπισμού.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο… Θα εργαστούμε μαζί σε ένα πρόγραμμα για το καλό της Φινλανδίας», δήλωσε ο Σόινι, που έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα προγράμματα στήριξης, ωστόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε αμβλύνει τη ρητορική του σχετικά με το ενδεχόμενο ενός Grexit.

Ο Σίπιλα, επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, γνωστοποίησε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταλαμβάνει 124 έδρες εκ των 200 του κοινοβουλίου, ενώ σε αυτόν θα συμμετέχει επίσης το κεντροδεξιό κόμμα Εθνικού Συνασπισμού με επικεφαλής τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλεξάντερ Στουμπ.

Η συμμετοχή του κόμματος των Φινλανδών στην κυβέρνηση του Σίπιλα είναι κάτι σπάνιο για ένα λαϊκιστικό κόμμα, καθώς οι σχηματισμοί αυτοί, παρά το γεγονός ότι καταγράφουν σημαντικά κέρδη στις εκλογικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης, συνήθως αποκλείονται από την εξουσία από τα μεγαλύτερα κόμματα.

«Το να βρούμε τη λύση δεν ήταν εύκολο» επισήμανε ο Σίπιλα στους δημοσιογράφους μετά τη σεναριολογία που διήρκησε εβδομάδες και την οποία τροφοδοτούσε ο δισταγμός του νικητή των εκλογών για το αν θα συμμαχούσε με τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Συντηρητικούς ως δεύτερο κυβερνητικό εταίρο.

«Αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η οικονομική κατάσταση. Έχουμε ανάγκη από έναν ισχυρό συνασπισμό που θα είναι ικανός να σχεδιάζει μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόζει αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε ο Σίπιλα σε συνέντευξη Τύπου.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.