Quantcast
Το γερμανικό «Geuro» τρικ για τη διάσωση της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Το γερμανικό «Geuro» τρικ για τη διάσωση της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα δεν μπορεί να ζήσει με το ευρώ, αλλά πιθανότατα και χωρίς αυτό αναφέρει δημοσίευμα της Welt. Ένα πρώην στέλεχος της Deutsche Bank έχει μια λύση στο δίλημμα που παρουσιάζεται στο γραφείο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στρατηγική είναι μια λέξη που έχει τις ρίζες της στην ελληνική γλώσσα και σημαίνει κάτι σαν την τέχνη της στρατιωτικής ηγεσίας. Αλλά η «στρατηγία», χρησιμοποιείται με διορατικότητα ώστε να αποφέρει την επιτυχία. Η νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη έχει μια καλή θητεία τους πρώτους τρεις μήνες.

Για άλλη μια φορά, η χώρα αγωνίζεται και πάλι αυτή την εβδομάδα με τους πιστωτές της ώστε να ξεφύγουν από την απειλή της εθνικής πτώχευσης. «Έχουμε κάνει ό, τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης στις Βρυξέλλες.

Για αυτό τον λόγο το πρώην στέλεχος της Γερμανικής Τράπεζας Τόμας Μάγερ βρέθηκε στις 28 Απριλίου στην Ελλάδα για να παρουσιάσει στην ελληνική κυβέρνηση την ιδέα του για ένα παράλληλο νόμισμα.

 

Το «Geuro» τρικ

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη ήταν «καθαρά ιδιωτική», ο Μάγερ παρουσίασε τις ιδέες του για το «Geuro» όχι μόνο στον Γ. Βαρουφάκη, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάγιερ στη Welt: «’Ήμουν μόνος στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών . Εκεί μιλήσει για πολλά ωστόσο το παράλληλο νόμισμα δεν ήταν το μόνο θέμα. Και μετά πήγαμε για μια βόλτα στην Πλατεία Συντάγματος και καταλήξαμε στο γραφείο του πρωθυπουργού μαζί».

Η Ελλάδα είναι οικονομικά καταδικασμένη απέναντι στο ισχυρό ευρώ. Χωρίς υποτίμηση, η οικονομία δεν θα μπορούσε να σταθεί και πάλι στα πόδια της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βασικά, το «Geuro» είναι για ομόλογα του ελληνικού κράτους, με το οποίο μπορείτε να πληρώσετε για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και άλλων κρατικών υπαλλήλων.

Έτσι, οι Έλληνες θα μπορούσαν να πάρουν αντί για χρήματα σε σκληρό ευρώ το είδος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με την οποία μπορούν να αγοράσουν.

Δεδομένου ότι πολλά από αυτά τα IOUs θα κυκλοφορήσει το θα μπορούσε να δημιουργήσει «Geuro» γρήγορα ως παράλληλο νόμισμα.

Το αποκορύφωμα έρχεται σύμφωνα με τον κ. Μάγερ όταν το «Geuro» θα χάσει την αξία του ως προς το ευρώ με αποτέλεσμα το κόστος εργασίας να μειωθεί σημαντικά.

Επίσης με αυτό το τέχνασμα Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Μετά από μια οικονομική ανάκαμψη , η πλήρης επιστροφή στο ευρώ χωρίς προβλήματα θα ήταν δυνατή, καταλήγει ο κ. Μάγερ.

Επίσης το πρώην στέλεχος της DB επισημαίνει η Ελλάδα θα μπορούσε με την εισαγωγή του «Geuro» να εκτυπώσει τα δικά της χρήματα και ως εκ τούτου δεν θα βασίζεται στους εταίρους για να πληρώσει για τους μισθούς και τα ημερομίσθια των δημοσίων υπαλλήλων…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.