Quantcast
Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας: Βγήκε στις αγορές με στόχο 4 δισ. ευρώ – Βαρόμετρο το επιτόκιο - enikonomia.gr
share

Το μεγάλο στοίχημα της Αθήνας: Βγήκε στις αγορές με στόχο 4 δισ. ευρώ – Βαρόμετρο το επιτόκιο

δημοσιεύτηκε:

Με μια συνδυασμένη κίνηση, που μπορεί να επιτρέψει την επίτευξη καλύτερων όρων τιμολόγησης, βγήκε στις αγορές η Ελληνική Δημοκρατία ανοίγοντας επιταχυνόμενο βιβλίο προσφορών για την έκδοση 5ετούς ομολόγου και την ίδια στιγμή τρέχει δημόσια προσφορά προς τους κατόχους ομολόγου λήξης 2019.

Συγκεκριμένα, το σχήμα των αναδόχων (BNP Paribas, Bank of America-Merrill Lynch, Citigroup, Deutsche Bank. Goldman Sachs και HSBC) από τη μια θα «τρέξει» accelerated book building για νέους επενδυτές και από την άλλη δημόσια προσφορά στους κατόχους ομολογιών, που λήγουν το 2019.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, όσοι αποδεχθούν την προσφορά θα ανταλλάξουν, πρακτικά, τις ομολογίες λήξης 2019 που κατέχουν με τιμή εξαγοράς στο 102,6% της ονομαστικής αξίας (σ.σ θα πάρουν επίσης τους δεδουλευμένους τόκους) και θα πάρουν ίσης ονομαστικής αξίας τίτλους του νεοεκδιδόμενου 5ετούς ομολόγου. Η ζήτησή τους, δε, θα ικανοποιηθεί, κατά προτεραιότητα.

Η ονομαστική αξία των ομολογιών λήξης 2019 ανέρχεται σε 4,03 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία θα αποδεχθούν τη δημόσια προσφορά κάτοχοι τίτλοι λήξης 2019, ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Αν οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν, αναμένεται σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης καθώς οι νέοι επενδυτές θα ζητήσουν πολύ περισσότερες ομολογίες προκειμένου αναλογικά να πάρουν το μέρος που επιδιώκουν.

Άλλωστε, όλος ο σχεδιασμός φαίνεται να επιδιώκει υπερκάλυψη τουλάχιστον τρεις φορές της έκδοσης ώστε να επιτευχθεί ένα ανταγωνιστικό επιτόκιο χαμηλότερο του 4,95%, επίπεδα στα οποία είχε τιμολογηθεί η έκδοση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σήμερα η τιμολόγηση

Σήμερα οι ανάδοχοι της έκδοσης αναμένεται να έχουν ικανοποιητική εικόνα για την πορεία της δημόσιας προσφοράς. Βάσει της διαδικασίας πρώτα θα προκύψει τιμολόγηση της ανταλλαγής και εν συνεχεία θα βγει το εύρος επιτοκίου για το βιβλίο προσφορών.

Ο μικρός χρόνος ( σ.σ μόλις μία ημέρα) που έχει χορηγηθεί για την αποδοχή της δημόσιας προσφοράς κάνει την αγορά να υποθέτει ότι έχει προηγηθεί ικανοποιητική προεργασία από τους αναδόχους και η ανταλλαγή τίτλων είναι περίπου… σεταρισμένη, όπως σημειώνει το euro2day.gr.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το κουπόνι της έκδοσης λήξης 2022 θα βγει κοντά στο 4,6%, εφόσον η έκδοση καλυφθεί κατά τα τρία τέταρτα από παλαιό χρήμα και κατά το υπόλοιπο από νέο.

Το νέο ομόλογο λήξης 2022 θα διέπεται από το αγγλικό δίκαιο ενώ έχει κατατεθεί αίτηση ώστε οι ομολογίες να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την ΗΔΑΤ.

Το μέρος του φρέσκου χρήματος που θα εισπράξει το Δημόσιο είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί για επαναγορά ομολόγων ώστε να πληρείται ο όρος που έχει θέσει το ΔΝΤ περί συγκράτησης του χρέους σε επίπεδα χαμηλότερα των 325 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα.

Μαξίμου: Γιατί η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές – Πού ποντάρει

Σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής:

«Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε την έκδοση ομολόγου, με μία συναλλαγή με δύο σκέλη, η οποία αποτελείται από:

1. Μία προσφορά ανταλλαγής καθώς και μία προσφορά επαναγοράς έναντι μετρητών που απευθύνεται σε κατόχους των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2019.

2. Μία νέα έκδοση ομολόγου αναφοράς 5ετούς διάρκειας σταθερού επιτοκίου με λήξη το 2022.

Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας συνολικής στρατηγικής η οποία αποσκοπεί:

• Στην προληπτική διαχείριση των άμεσων, μελλοντικών, χρηματοδοτικών αναγκών.

• Στην μείωση χρηματοληπτικών αναγκών της Ελλάδας το 2019.

• Στην έκδοση ενός ομολόγου με ικανοποιητική ρευστότητα, που θα αποτελεί σημείο αναφοράς στην καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο ανασύστασής της.

Η επιλογή αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα της στρατηγικής της Ελλάδας για να ανακτήσει βιώσιμη και σταθερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Η απόφαση να επιχειρηθεί αυτή η συναλλαγή, βασίστηκε σε μια σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα:

α. Την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

β. Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε Caa2, από τον οίκο Moody’s, στις 23 Ιουνίου 2017.

γ. Την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, στις 12 Ιουλίου 2017.

δ. Τη συμφωνία για την επί της αρχής συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, στις 20 Ιουλίου 2017.

ε. Την αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από την Standard and Poor’s, στις 21 Ιουλίου 2017».

Ο γερμανικός και γαλλικός Τύπος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Το περιοδικό Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση αναφέρει σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές: «Επιστροφή του προβληματικού παιδιού: Η Ελλάδα θέλει να αντλήσει και πάλι χρήματα από διεθνείς επενδυτές. Πρόκειται για μια δοκιμή για το εάν η Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος μπορεί να σταθεί και πάλι μόνη της στα πόδια της».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει: «Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι ένας θρίαμβος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Και οι δυο δεν μπορούσαν να αντισταθούν στην πρώτη ευκαιρία για έκδοση ενός πενταετούς ομολόγου. Όχι όμως χωρίς λόγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εφιστούσαν την προσοχή την προηγούμενη εβδομάδα. Το νέο ελληνικό ομόλογο είναι μια δοκιμή. Θα μπορούσε να γίνει σύμβολο επιτυχίας της εξυγίανσης, εάν οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία συνεχίσουν να βελτιώνονται και εάν η αξία των νέων αξιόγραφων αυξάνεται. Τι θα συμβεί όμως εάν καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, εάν αναβληθούν οι μεταρρυθμίσεις και εάν στην κυβέρνηση ξεσπάσουν νέες ιδεολογικές συγκρούσεις; Μόλις οι πρώτοι επενδυτές των νέων ομολόγων αρχίσουν να αμφιβάλουν, οι επιπτώσεις θα φανούν στον Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει ένα ρίσκο. Στο τέλος όμως ίσως είναι για καλό εάν ο Τσίπρας στηριχθεί και από την ετυμηγορία των αγορών».

Για το ίδιο θέμα η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Περίπου ένα χρόνο πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου πακέτου διάσωσης, η Ελλάδα τολμά να επιστρέψει στις αγορές. Μετά από μια διακοπή τριών ετών, η ταλαιπωρημένη χώρα θέλει να εκδώσει και πάλι ένα ομόλογο πενταετούς διάρκειας, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η κυβέρνηση στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό επιφόρτισε έξι τράπεζες, οι οποίες δραστηριοποιούνται διεθνώς, Deutsche Bank, BNP Paribas, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs και HSBC. Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια δανεισμού της χώρας από το 2014, όταν η Ελλάδα άντλησε χρήματα δυο φορές από τις αγορές πριν αντιμετωπίσει και πάλι οικονομικά προβλήματα».

«Η Ελλάδα του Τσίπρα επιστρέφει την Τρίτη στις αγορές» είναι ο τίτλος της ανταπόκρισης από την Αθήνα του Γαλλικού Πρακτορείο Ειδήσεων σχετικά με την έκδοση του 5ετούς ομολόγου.

Το τηλεγράφημα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναπαράγεται από πολλά γαλλικά ΜΜΕ, όπως τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων L’ Express και Les Echos, το France Inter, τη La Tribune.

«Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές την Τρίτη, με την πρώτη έκδοση ομολόγων του ελληνικού δημοσίου εδώ και τρία χρόνια, την πρώτη επίσης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, ένα σημαντικό τεστ εμπιστοσύνης των αγορών σε μια χώρα που πιθανόν τελικά αναρρώνει» ξεκινά η ανταπόκριση του AFP.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται η ανακοίνωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά στην έκδοση πενταετούς ομολόγου με το επιτόκιο να εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 4,75%.

Το AFP επισημαίνει επιπλέον ότι η εβδομάδα αυτή είναι εκείνη με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό γύρω από αυτό το θέμα και κατόπιν αναφέρεται σε όσους τάσσονται υπέρ, «ιδίως το Eurogroup» και την απόφαση της 15ης Ιουνίου.

«Είναι επίσης η σωστή στιγμή» σύμφωνα με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια, το Γαλλικό Πρακτορείο περιγράφει τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας που φαίνεται πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο.

«Την Παρασκευή η διπλή ανακοίνωση της αναβάθμισης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης SP Global Ratings –έπειτα από μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s στα τέλη Ιουνίου– και της συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, που επιζητούσε έντονα η ΕΕ, φαίνεται πως οδήγησε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην έκδοση πριν από τη διακοπή των αγορών, τον Αύγουστο».

Πηγή: Real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.