Quantcast
Το «πολεμικό» κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να αγνοήσει τους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Το «πολεμικό» κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε να αγνοήσει τους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Το «πολεμικό» κυβερνητικό συμβούλιο στην Αθήνα αποφάσισε μετά από εννέα ώρες συνεδρίασης να αγνοήσει τους πιστωτές της χώρας αυξάνοντας το μικροπολιτικό κρεσέντο αναφέρει η Telegraph σε δημοσίευμα της την Δευτέρα λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup.

Όπως σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος Ambrose Evans-Pritchard, η Ελλάδα ετοιμάζεται να δώσει μάχη με τους πιστωτές της και οι ηγέτες του κόμματος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχουν λίγα να περιμένουν από τυχόν περαιτέρω παραχωρήσεις από μεριάς τους.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Έλληνα υπουργού, υπό τον όρο της ανωνυμίας, προς αποκάλυψε στην εφημερίδα τι αποφασίστηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, λέει: «Έχουμε συμφωνήσει σε μια σκληρότερη στρατηγική και να σταματήσουμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Είμαστε ενωμένοι και έχουμε εμπιστοσύνη στα βήματά μας». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Έχουμε αρκετά χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να φτάσουμε μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι».

Το κρεσέντο

Από αυτές τις δηλώσεις, ο Pritchard συνάγει το συμπέρασμα πως η Αθήνα εξασφαλίζει ένα κρεσέντο μικροπολιτικής και ο αγώνας θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο αυτό τον μήνα. «Ο Τσίπρας και τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν να υπερασπιστούν τις κόκκινες γραμμές τους για τις συντάξεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και είναι προετοιμασμένοι να μπουν στη μάχη με όσες συνέπειες έχει αυτό, θεωρώντας πως η πολιτική του ”κλάδου ελαίας” των τελευταίων εβδομάδων, έφτασε σε ένα αδιέξοδο».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι αυτή η στρατηγική εμπεριέχει έναν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο. Το ελληνικό ταμείο είναι, ήδη, άδειο και τα κονδύλια έκτακτης ανάγκης από τους δήμους τελειώνουν. Ειναι χαρακτηριστικό πως το υπουργικό συμβούλιο ”πολέμου” συγκλήθηκε μια ημέρα πριν οι Δραγασάκης-Βαρουφάκης-Τσακαλώτος μεταβούν στις Βρυξέλλες για το Eurogroup. Ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα, ενώ η τελευταία δόση δεν εκταμιεύεται. Έτσι, είναι δύσκολο να δει κανείς πως οι δύο πλευρές θα μειώσουν τις σημαντικές διαφορές τους – ειδικά σε μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο στήριξης».

Παρανόηση και χρεοκοπία

Την ίδια στιγμή ο Σόιμπλε κάνει λόγο για μια πιθανότητα ατυχήματος, αλλά οι Έλληνες αξιωματούχοι αντιτείνουν ότι υπάρχει μια εννοιολογική παρανόηση από την πλευρά της Γερμανίας και των χωρών του βορρά. Και συμπληρώνουν πως αντί να οδηγηθούν σε μια εθνικής ταπείνωση και προδοσία των εκλογικών υποσχέσεών τους προς τον ελληνικό λαό, θα προτιμήσουν να προκαλέσουν μια κρατική χρεοκοπία, αν πιεστούν υπερβολικά. Επιπλέον, σημειώνουν πως η πρόσφατη προσπάθειά τους για έναν έντιμο συμβιβασμό δεν στέφθηκε με επιτυχία. Και αυτό διότι η μόνη υποχώρηση των δανειστών ήταν να κατεβάσουν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4,5% στο 2%, για την επόμενη χρονιά. «Είναι σαν καρχαρίες. Κάθε φορά που δοκιμάζουν αίμα, επιστρέφουν για περισσότερο», λέει ένας Έλληνας υπουργός.

Στο βάθος ο Πούτιν

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Αθήνας αναφέρουν πως ο Πούτιν πρόσφερε στην Ελλάδα περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ για τον αγωγό Turkish Stream. Ακόμη και να ισχύει αυτό, η Ελλάδα θα μπορέσει να πληρώσει το ΔΝΤ τον Μάιο και τον Ιούνιο, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματά της.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.