Quantcast
Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό – Ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών - enikonomia.gr
share

Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό – Ο οδικός χάρτης για τη σταδιακή άρση των περιορισμών

δημοσιεύτηκε:

Με σαφή στόχο την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία το επόμενο δίμηνο, ώστε να καταστεί ξανά εφικτό το «Πάσχα στο χωριό», κινείται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Των Γ. ΣΙΑΔΗΜΑ, ΑΙΜ. ΣΤΑΘΑΚΟΥ, ΤΖ. ΚΡΙΘΑΡΑ

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για σταδιακή και προσεκτική χαλάρωση των μέτρων, που αφορούν και στους πλήρως εμβολιασμένους, με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Μαρτίου.

Παραμένουν, ωστόσο, σε ισχύ οι απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κομβικό σημείο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης αποτελούν οι Απόκριες, αφού, ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, θα κρίνει το αν θα επιτραπούν οι καρναβαλικές παρελάσεις και εκδηλώσεις ή θα αναβληθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Με βάση, πάντα, τις εισηγήσεις των ειδικών, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο την προσπάθεια αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων και των εισαγωγών, με στόχο το «ελεύθερο» Πάσχα και την έξοδο στα χωριά μετά από δύο χρόνια.

Ανεξάρτητα όμως από το Πάσχα και τη Μεγάλη Εβδομάδα, ήδη υπάρχει ένας οδικός χάρτης που περιλαμβάνει τρεις βασικούς σταθμούς, σε συνάρτηση, βεβαίως, με την εξέλιξη της πανδημίας:

-Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την απόφαση για καθήμενους σε εστίαση και διασκέδαση χωρίς το όριο των 6 ατόμων ανά τραπέζι, από το πρωί της Δευτέρας το πρώτο βήμα θα αφορά τους ορθίους μέσα στα καταστήματα. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, τότε, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, μπορεί να επιτρέπονται οι όρθιοι σε χώρους της εστίασης και της διασκέδασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι όρθιοι θα επιτρέπονται από τις 28 Φεβρουαρίου, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα. Στο ενδιάμεσο, όμως, μπορεί να απελευθερωθεί η πληρότητα εντός των καταστημάτων και να λειτουργούν με πλήρη διάταξη των τραπεζιών.

-Ο δεύτερος σταθμός αφορά τα γήπεδα και τον αριθμό των φιλάθλων που προσέρχονται σε αυτά. Σήμερα η πληρότητα των γηπέδων είναι στο 10%, με το όριο σε κάθε περίπτωση να φτάνει τους 1.000 θεατές. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στόχος είναι από τις αρχές Μαρτίου (συγκεκριμένα από τις 28 Φεβρουαρίου ή από τις 8 Μαρτίου) να αυξηθεί η πληρότητα στα γήπεδα τουλάχιστον στο 50%.

-Το τρίτο και βασικό βήμα αφορά τις Απόκριες, με το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας να πέφτει 5, 6 και 7 Μαρτίου. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως οι παρελάσεις και οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν θα πραγματοποιηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρόνια ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Μπορεί οι νοσηλείες στις ΜΕΘ να παρουσιάζουν μείωση, αλλά η μεγάλη κάμψη αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Κάτι που σημαίνει πως οι ειδικοί μπορεί να επιλέξουν να βάλουν φρένο σε κάθε καρναβαλική εκδήλωση, ώστε να μην αφήσουν κανένα περιθώριο πισωγυρίσματος.

Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, ο βασικός στόχος είναι οι εμβολιασμένοι να έχουν πλήρεις ελευθερίες, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα απαγορεύεται να εισέρχονται στους χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Παράλληλα θα απαιτείται μια σειρά από εβδομαδιαία τεστ για την είσοδό τους στον χώρο της εργασίας τους, σε καταστήματα, σινεμά, θέατρα και γυμναστήρια, ακόμη και για να ταξιδέψουν.

Σε κάθε περίπτωση, για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, οι μάσκες θα χρησιμοποιούνται ακόμα και στους εξωτερικούς χώρους.

Πιστοποιητικά εμβολιασμού

Την ίδια ώρα, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να αυξήσει περαιτέρω τους εμβολιασμούς και μέσα από ένα πλέγμα περιορισμών πιέζει τους ανεμβολίαστους, ακόμα και όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την περασμένη Δευτέρα έχουν λήξει τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όσων δεν είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά του κορονοϊού με την αναμνηστική δόση και έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού περίπου 300.000 πολιτών έπαψε να ισχύει, αφού δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Ωστόσο, την ίδια ημέρα έτρεξαν να κλείσουν το ραντεβού τους για την τρίτη δόση πάνω από 38.000 από αυτούς, ενώ, συνολικά, μέχρι και την Τετάρτη, είχαν κλείσει ραντεβού 60.000 πολίτες για να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση.

Στο υπουργείο Υγείας αισιοδοξούν ότι η συντριπτική πλειονότητα των 300.000 πολιτών που δεν ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μέχρι την περασμένη Δευτέρα θα κάνει την αναμνηστική δόση.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.