Quantcast
Το ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα ακύρωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον δήμο Φιλοθέης - Ψυχικού - enikonomia.gr
share

Το ΣτΕ απέρριψε τα αιτήματα ακύρωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού

δημοσιεύτηκε:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις αιτήσεις τόσο του δήμου Φιλοθέης -Ψυχικού όσο και 41 κατοίκων της περιοχής για την ακύρωση των νέων (2017) αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για τον δήμο.

Οι αιτήσεις ακύρωσης απορρίφθηκαν, καθώς οι προσφεύγοντες δεν απέδειξαν, μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, το έννομο συμφέρον τους και ο δήμος δεν μπορεί επικαλούμενος απλά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων να κατοχυρώνει το έννομο συμφέρον του για τις αντικειμενικές αξίες, καθώς αυτό το θέμα δεν είναι ζήτημα τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά ζήτημα κρατικής φορολογίας.

Αναλυτικότερα, οι προσφεύγοντες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 31.10.2017 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών για τον ανακαθορισμό των τιμών ζώνης του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των μεταβιβαζομένων ακινήτων στην περιοχή τού δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού. Υπενθυμίζεται, ότι τα ακίνητα της κάθε ζώνης του εν λόγω δήμου έχουν διαφορετική αντικειμενική αξία.

Ο δήμος και οι κάτοικοι υποστήριζαν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αντισυνταγματική και παράνομη, ενώ είναι αντίθετη με τη νομολογία του ΣτΕ, και συγκεκριμένα με την υπ’ αριθμ. 2334/2016 απόφασή του.

Σήμερα, το Β΄Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Ειρήνη Σάρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Ιωάννη Δημητρακόπουλο, εξέδωσε 4 αποφάσεις (1250-1253/2018) με τις οποίες απερρίφθησαν όλες οι αιτήσεις ακύρωσης του δήμου, κ.λπ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.