Quantcast
Τουρκία: Δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία με την ΕΕ για το μεταναστευτικό

δημοσιεύτηκε:

Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μία συμφωνία της χώρας με την ΕΕ για από κοινού αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί και ότι η Τουρκία πιέζει την ΕΕ για την εγκαθίδρυση μίας ζώνης ασφαλείας εντός της Συρίας αντί της εστίασης στην αυστηρότερη φύλαξη των συνόρων για την αντιμετώπιση της μαζικής μετανάστευσης.

Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν χθες το περίγραμμα μίας συμφωνίας με την Τουρκία, που αποσκοπεί να βοηθήσει στην αναχαίτιση της εισροής μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαρρεύσει ότι θα δοθεί βοήθεια έως 3 δις. ευρώ στην Τουρκία, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συμφωνίας συνεργασίας των δύο πλευρών. Η όποια τελική συμφωνία μπορεί να δεσμεύει, επίσης, την ΕΕ στην επιτάχυνση της απελευθέρωσης της υποχρέωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες και να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έδωσαν συγκεκριμένες εγγυήσεις για τα δύο παραπάνω θέματα.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι επέκριναν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους για αδυναμία να συλλάβουν το μέγεθος της μεταναστευτικής κρίσης μέχρι να σοκάρουν την υφήλιο οι φωτογραφίες του μικρού Αιλάν που βρέθηκε πνιγμένος σε παραλία της Τουρκίας. «Δαπανήσαμε 8 δις. δολάρια έως τώρα. Πόση βοήθεια μας έδωσε ο κόσμος; 417 εκατ. δολάρια», δήλωσε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου δήλωσε ότι οι οικονομικές δεσμεύσεις θα σηματοδοτήσουν τη σοβαρή δέσμευση της ΕΕ< «Σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις, αυτή δεν θα αφορά ένα ασήμαντο ποσό», σημείωσε. «Είναι ανάγκη να υπάρξει μία ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας, για να εμποδισθούν νέα κύματα μεταναστών από τη Συρία», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βρυξέλλες.

 

Πηγή: Wall Street Journal

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.