Quantcast
Τουσκ: Έχουμε δύο μήνες να ελέγξουμε την προσφυγική κρίση, αλλιώς Σένγκεν «τέλος» - enikonomia.gr
share

Τουσκ: Έχουμε δύο μήνες να ελέγξουμε την προσφυγική κρίση, αλλιώς Σένγκεν «τέλος»

δημοσιεύτηκε:

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έδωσε αυστηρή προειδοποίηση χθες (19 Ιανουαρίου) ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει περισσότερο από δύο μήνες» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης διαφορετικά θα έρθει αντιμέτωπη με την κατάρρευση της Σένγκεν.

Ο Τουσκ μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης στις Βρυξέλλες και τη Γερμανία για τους χειρισμούς της ΕΕ στην μεταναστευτική κρίση.

«Δεν έχουμε περισσότερους από δύο μήνες για να φέρουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», είπε.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου θα είναι η τελευταία στιγμή για να δούμε αν η στρατηγική μας δουλεύει. Αν δεν λειτουργεί, θα υποστούμε σοβαρές συνέπειες, όπως η κατάρρευση της Σένγκεν».

Η σύνοδος κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Μαρτίου, θα επικεντρωθεί κυρίως στη μεταναστευτική κρίση. Το σύστημα Σένγκεν έχει ήδη ανασταλεί σε ορισμένες χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν εισαγάγει ελέγχους στα σύνορά τους, προκειμένου να ανακόψουν τη ροή των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων.

Ο Τουσκ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ απέτυχαν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις για τον περιορισμό της ροής των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο αφίξεις πέρυσι και στοιχεία που δείχνουν σημάδια ισχνής μείωσης κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πηγή: EurActiv

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.