Quantcast
Τσακαλώτος: Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Απολύτως διασφαλισμένες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Aπό την 1η Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς τόνισε στη βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

“Η κυβέρνηση δεσμεύεται εν τω μεταξύ να φέρει συνολική λύση για τα κόκκινα δάνεια, στην οποία θα υπάρξει και η προστασία της πρώτης κατοικίας”, υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι και οι τράπεζες – όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση της ΕΕΤ – δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς έως τον Ιανουάριο του 2016.

Οσον αφορά στην οδηγία BRRD, εξήγησε ότι αποτελεί το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αντιμετωπιστούν οι τράπεζες που έχουν προβλήματα.

Για το  bail in, ανέφερε ότι σε μια τράπεζα που έχει πρόβλημα -καθώς το παθητικό είναι μεγαλύτερο από τα περιουσιακά στοιχεία- πρέπει να μειωθεί το παθητικό.

Η οδηγία, υπογράμμισε, «βάζει τη σειρά με την οποία γίνεται το bail in.

Πρώτα οι μέτοχοι, μετά οι ομολογιούχοι διαφόρων κατηγοριών και αν δεν έχεις φτάσει σε εξυγίανσης, τότε γίνεται το bail in των καταθετών, με προστασία όμως των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ, ανά καταθέτη, ανά τράπεζα”.

Ουσιαστικά, τόνισε, η οδηγία αποτελεί προστασία του συστήματος, καθώς δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια στους καταθέτες.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι οι τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως έως τις αρχές του 2016, σε συνεργασία με τον ESM.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.