Quantcast
Τσίπρας: Από Δευτέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Από Δευτέρα δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα

δημοσιεύτηκε:

«Την επόμενη μέρα των εκλογών δεν θα υπάρχουν μνημόνια και τρόικα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της διακαναλικής του συνέντευξης.

Αν δεν υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα μπούμε σε περιπέτειες και αναζήτηση σχημάτων που θα μπορούσαν να κυβερνήσουν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Τρόικα είναι εξωθεσμικός οργανισμός, καμία ευρωπαϊκή συνθήκη δεν την αναγνωρίζει» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συζητά με «δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της Τρόικας». «Ο λαός αποκτά αξιοπρέπεια» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε όραμα για μια Ελλάδα που θα απευθύνεται ισότιμα σε όλους όσους ζουν σε αυτή τη χώρα και έχουν δικαιώματα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας. Στο όνομα της κρίσης και του Μνημονίου δεν τηρείται ο χάρτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε αδιανόητο για την Ευρώπη μια χώρα να κυβερνιέται μέσα από e-mails. «Αυτό τελειώνει τη Δευτέρα» τόνισε.

Εμείς είναι δεδομένο ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας της ΕΕ υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και ξεκαθάρισε «οι υπογραφές όμως των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν μας δεσμεύουν και δεν θα τις τηρήσουμε».

Σχετικά με τις υποχρεώσεις της χώρας έναντι της Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τις θεσμικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από τη συμμετοχή της στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

Πρόσθεσε πως η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της Ε.Ε. και επανέλαβε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευρύτερη συζήτηση για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει στροφή, να φύγει από την καταστροφική λιτότητα και να υιοθετήσει επεκτατικές πολιτικές σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά.

Περιγράφοντας για μια ακόμη φορά τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις ανέλθει στην εξουσία, ο κ. Τσίπρας, δεσμεύθηκε για τα εξής:

– Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αφορά τους συμπολίτες που έχουν πληγεί περισσότερο.

– Η φορολογική ελάφρυνση είναι μια από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

– Ο ΕΝΦΙΑ είναι λαιμητόμος της μεσαίας τάξης. Θα τον καταργήσουμε και θα βάλουμε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

– Επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για την προστασία του μικρομεσαίου.

– Θα δημιουργηθεί μια task force για να ξεκινήσει η απόδοση δικαιοσύνης.

– Η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει και δεν θα έχει σχέση με το μοντέλο που είχαμε γνωρίσει στο παρελθόν.

– Πάταξη διαφθοράς, αρχής γεγομένης από το λαθρεμπόριο καυσίμων, για να ακολουθήσουν οι λίστες (Λαγκάρντ, Νικολούδη, κλπ).

Για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχει καμία σκέψη για φορολόγηση των καταθέσεων, δεσμεύθηκε.

Ωστόσο κατέστησε σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αρχίσει τώρα να γράφει νομοσχέδια, αφού είναι ήδη έτοιμος.

“Δεν θα υποβαθμίσουμε με κατεπείγοντα τη δημοκρατική διαδικασία”, συμπλήρωσε.

“Ο λαός δεν ζητά να κάνουμε θαύματα”, αναγνώρισε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως πρέπει να σταματήσει το πάρτι της ασυδοσίας.

Δεν θα δώσουμε το προνόμιο στη Merkel να είναι η μόνη των 28 της ΕΕ, αφού είναι μία από τους 28, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς το Βερολίνο.

“Στην Ευρώπη συγκρούονται η λογική του Schaeuble και του Draghi… Ή πίστη στους κανόνες ή αλλαγή κανόνων για τη σωτηρία”, υποστήριξε επίσης.

Ερωτηθείς για τον τόπο του πρώτου ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας γνωστοποίησε πως “θα μεταβεί στην Κύπρο και όχι στο Βερολίνο”, όπως πολλοί θα θεωρούσαν.

 

Δείτε το βίντεο

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.