Quantcast
Τσίπρας: Εγγυημένες οι καταθέσεις στις Τράπεζες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Εγγυημένες οι καταθέσεις στις Τράπεζες με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

δημοσιεύτηκε:

 Ιστορική μέρα για την Ελλάδα χαρακτήρισε τη σημερινή, την 29η Δεκεμβρίου 2014, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σε κομματική εκδήλωση στον Κεραμεικό, με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα.  Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε σε όλους τους τόνους πως με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εγγυημένες οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

«Το αποτέλεσμα της προεδρικής εκλογής είναι μια πρώτη νίκη των βουλευτών που αντιστάθηκαν στο φόβο, και στο ψέμα. Μια πρώτη νίκη του λαού μας που παίρνει την πατρίδα από το χέρι για να τη βγάλει από το καθεστώς της ταπείνωσης», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά και υποστήριξε ότι κάποιοι «θα επιχειρήσουν παρά την αποτυχημένη απόπειρα με τους βουλευτές, να συνεχίσουν το ίδιο βιολί της τρομοκρατίας με το λαό, ενόψει εκλογών» και υποστήριξε ότι «αυτά με τα οποία το 2012, απείλησαν τον λαό ότι θα συνέβαιναν αν εκλέγονταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο λαός τα υπέστη. Αλλά όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπέστη από τον κο Σαμαρά και την τρόικα. Και τις καταθέσεις του κόσμου λεηλάτησαν. Και την αντοχή των μικρών και των μεσαίων, των μη προνομιούχων, εξάντλησαν».

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το θέμα των τραπεζών και τις καταθέσεις: «Οι συστημικές τράπεζες έχουν περάσει τα crash tests. Η τραπεζική ενοποίηση έχει προχωρήσει. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες είναι τμήμα του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Η ισορροπία του τραπεζικού συστήματος είναι επομένως ένα ζήτημα που αφορά τους πάντες. Και επιπλέον, αυτές τις ημέρες συζητείται το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ενεργητικού της ΕΚΤ στο ύψος του 1 τρισ ευρώ με σκοπό την έμμεση, μέσω των τραπεζών, αγορά κρατικών ομολόγων το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο. Σήμερα και σε αντίθεση με το 2012, χώρες, όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν κατοχυρώσει να μην εφαρμόζουν μονομερώς τους κανόνες λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας. Οι πολιτικές λιτότητας δέχονται χτυπήματα ακόμη και στην ίδια τη Γερμανία. Το πολιτικό έδαφος λοιπόν είναι πιο ευνοϊκό για μια χώρα που θέλει να αξιοποιήσει τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. Και οι σημερινές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων δείχνουν ότι οι εταίροι μας είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Και δεύτερο. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του θα εγγυηθεί χωρίς καμιά υποσημείωση και κανένα αστερίσκο τις καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους Ευρωπαίους εταίρους. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι αν γίνει κυβέρνηση «θα κοπούν με το μαχαίρι τα νήματα μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των εθνικών εργολάβων. Θα απελευθερωθεί από τα κάθε λογής δεσμά η δικαιοσύνη για να αναλάβει με ευθύνη και ευθύτητα όλες τις υποθέσεις των σκοτεινών διαδρομών του χρήματος και εκείνων που πλούτισαν και πλουτίζουν παράνομα σε βάρος του ελληνικού λαού. Θα κοπούν τα δεσμά που έχει επιβάλει στην εργατική τάξη το νέο, μεσαιωνικής έμπνευσης, εργασιακό καθεστώς. Θα καταργηθεί συστηματικά και ολοκληρωτικά το καθεστώς των μνημονίων».

«Θα αρχίσει από την πρώτη μέρα της νέας διακυβέρνησης η εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και στην κοινωνία. Από την πρώτη μέρα και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το χρέος», ξεκαθάρισε.

«Οι εκλογές αυτές πρέπει να γίνουν σε κλίμα σταθερότητας και ομαλότητας. Γι αυτό απευθυνόμαστε στον κ. Σαμαρά και ζητάμε ξεκάθαρα: Να τοποθετηθούν υπηρεσιακές διοικήσεις στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Τύπου και Προστασίας του πολίτη (…) και ακόμα προειδοποιούμε: Μη διανοηθείτε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο. Μην διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.