Quantcast
Τσίπρας: Ο «κόφτης» δεν θα εφαρμοστεί, το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Ο «κόφτης» δεν θα εφαρμοστεί, το ΕΚΑΣ δεν θα επιστραφεί

δημοσιεύτηκε:

«Ο “κόφτης” στην ουσία δεν θα εφαρμοστεί. Εκτός από τον “κόφτη” θα υπάρχει και ο “δότης” – Θα είναι ένα νέο Ταμείο που θα μπαίνουν τα απρόσμενα έσοδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν. Δεν θα ζητήσουμε πίσω το ΕΚΑΣ. Τα ειδικά μισθολόγια θα διατηρηθούν. Το δεύτερο 6μηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο και από το 2017 θα γυρίσουμε σελίδα. ‘Ηταν επιλογή μας να είναι εμπροσθοβαρείς οι εφαρμοστικοί νόμοι» επισήμανε ο ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η απομείωση του χρέους είναι ένα στοίχημα που την Τρίτη πάει να γίνει πραγματικότητα. Οι προβλέψεις για την χώρα δείχνουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Πριν από λίγες ημέρες η ΝΔ άφηνε να διαρρέει στο Τύπο ότι θα υπερψήφιζαν το υπερταμείο – Μετά την παρέμβαση Σαμαρά αυτό άλλαξε. Η ΝΔ βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο και από κόμμα εξουσίας έχει μετατραπεί σε κόμμα διαμαρτυρίας. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να λέει “‘Οχι” σε όλα εκείνα που η παράταξή του έχει ψηφίσει στο παρελθόν. Μας είπατε πάλι τις θέσεις του Σόιμπλε κ. Μητσοτάκη. Ταυτίζεστε με τις χειρότερες θέσεις των δανειστών. Επίσης μιλήσατε για άρση της εθνικής κυριαρχίας -βαριά λέξη- αλλά εσείς το κάνατε αυτό με το πρώτο μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη πως εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019 και εμφανίστηκε βέβαιος πως η ΝΔ θα τις χάσει και πάλι.

«Το πρόβλημα με το χρέος είναι ότι διαπραγματευόμαστε ταυτόχρονα με πολλούς. Το ΔΝΤ λέει ότι χρειάζεται διαγραφή χρέους αλλά ταυτόχρονα θέλει σκληρά μέτρα. Από την άλλη οι Ευρωπαίοι λένε ότι είναι υπερβολικά τα μέτρα του ΔΝΤ, χρειάζεται ελαστικότητα αλλά δεν μπορούμε να δώσουμε κούρεμα χρέους» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Το πρόβλημα της ΝΔ είναι ότι είναι με το ΔΝΤ στις σκληρές μεταρρυθμίσεις και με τον Σόιμπλε στη θέση του χρέους. Λέτε ότι έχετε τον τρόπο να πάτε το πλεόνασμα στο 2% και την ανάπτυξη στο 4%, οι κυβερνήσεις σας όμως κατάφεραν το αντίθετο. Συσσωρευμένη ύφεση από το 2009, στο 25%, ανεργία από το 9,6% στο 27,5% Που ήσασταν; Ποιος κυβερνούσε τη χώρα»;» ανέφερε επίσης ο κ. Τσίπρας.

Το υπερταμείο θα έχει έδρα την Ελλάδα θα υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο και τον έλεγχό του θα τον έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Από τα έσοδα του Ταμείου το 50% θα πάει για την αποπληρωμή του τρέχοντος χρέους και το άλλο 50% στην ανάπτυξη. Το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού και για αυτό η μετοχή του δεν θα διαπραγματεύεται όπως οι άλλες. Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο υπερταμείο» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Οι δανειστές ζητούσαν αύξηση του ΦΠΑ στο νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα από το 13% στο 23% και το αποφύγαμε» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα κάνουμε ένα τελευταίο βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σήμερα παίρνουν ένα μήνυμα ότι «Η Ελλάδα κρατάει τις υποσχέσεις της» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Υπήρξε απαίτηση για άρση προστασίας της α’ κατοικίας για τα «κόκκινα» δάνεια την οποία αποκρούσαμε, ενώ δημιουργήσαμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια στην Ευρώπη για να προστατευτεί η μεσαία τάξη» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Επίσης σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα έγινε προσπάθεια ανακατανομής των βαρών και στον ΕΝΦΙΑ όπου το 92% θα κληθεί να πληρώσει το ίδιο ή λιγότερο.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.