Quantcast
Τσίπρας: Μια καλή συμφωνία για το χρέος ανοίγει το δρόμο για τις αγορές - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Μια καλή συμφωνία για το χρέος ανοίγει το δρόμο για τις αγορές

δημοσιεύτηκε:

Ικανοποιητική συμφωνία με τους πιστωτές για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να επιτρέψει στην Ελλάδα επιστροφή στις αγορές, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Wall Street Journal. 

Αποτιμώντας επίσης τις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως περίμενε ότι θα είναι δύσκολες αλλά δήλωσε έκπληκτος από την θέση του Β.Σόιμπλε «που στο τέλος ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη».

«Ο στόχος είναι η επιστροφή στις αγορές» ανέφερε ο Αλ.Τσίπρας μιλώντας στην WSJ. «Εάν υπάρξει καλή απόφαση για το ζήτημα του χρέους, η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές λίγο μετά την αναδιάρθρωση» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκε για τις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ, πως θα τηρήσει το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε έστω κι θεωρεί πως ορισμένα μέτρα του, κυρίως τα φορολογικά, «δεν θα έχουν θετικά αποτελέσματα». 

Επανέλαβε ωστόσο πως «η συμφωνία έχει για πρώτη φορά ρεαλιστική προσέγγιση, η προσαρμογή είναι ηπιότερη». 

Όσον αφορά τις θυελλώδεις διαβουελεύσεις του καλοκαιριού, που κορυφώθηκαν στη Σύνοδο της 12/13ης Ιουλίου, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, πως γνώριζε ότι οι συνομιλίες θα ήταν δύσκολες αλλά δήλωσε έκπληκτος με την προσπάθεια «ακραίων συντηρητικών κύκλων», όπως τους περιέγραψε, να οδηγήσουν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης -και έδειξε στον γερμανό υπουργό Οικονομικών.

«Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ο κ. Σόιμπλε ήθελε ρήγμα στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος το ήθελε» είπε. Η σχέση του ωστόσο με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζεται από περισσότερη εμπιστοσύνη, συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο μείζον ζήτημα της προσφυγικής κρίσης και την ανάγκη ευρωπαϊκής απάντησης: «Η Ενωμένη Ευρώπη κέρδισε όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, αλλά εάν σήμερα χτίζουμε τείχη στην Ευρώπη, δεν είναι η Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος» είπε. 

Όσον αφορά τα κονδύλια για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως «ο στόχος μας είναι να συμφωνήσουμε με τους εταίρους πως εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κεφάλαια που θα χρειαστεί να ξοδέψει η χώρα δεν θα συνυπολογιστούν στο έλλειμμα». 

Αναφερόμενος τέλος στο Συριακό και τις συνομιλίες με τη Μόσχα, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «εάν θέλουμε να συζητήσουμε την προοπτική παγκόσμιας σταθερότητας και ασφάλειας, πιστεύω πως είναι λάθος να αποκλείσουμε τη Ρωσία από αυτές τις συνομιλίες». «Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και να συμφωνούμε με την στρατηγική της ή με όλες τις πολιτικές που ακολουθεί» τόνισε.


Πηγή: In.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.