Quantcast
Τσίπρας: Παρελθόν τα σενάρια Grexit - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Παρελθόν τα σενάρια Grexit

δημοσιεύτηκε:

Tρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν. Θα ήθελα να επισημάνω ότι η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι απλά δύο μικρές χώρες στην Ευρωζώνη.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρώπη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες»τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το Κυπριακό αποτελεί τη Λυδία λίθο τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όσο και για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Δεν περίμενα ότι θα υπήρχαν δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο μας να δημιουργήσουμε μία διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά σε ό,τι αφορά όλη την Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας απατώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

«Η οικονομική κρίση είναι παρούσα για όσους γνωρίζουν καλά τα οικονομικά και η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις για να προχωρήσει η αναπτυξιακή ατζέντα.

«Όσοι κάνουν μόνο οικονομικούς υπολογισμούς, πολύ σύντομα θα διαψευστούν. Χρειάζεται σύνεση, αυτοσυγκράτηση, χρειάζεται να επιστρέψει η λογική της συνεργασίας ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Τα μηνύματα που πήραμε κατατείνουν ότι επιστρέφουν αυτές οι αρχές».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η τρόικα δεν έχει την απαραίτητη νομιμοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χρειάζεται μία συμφωνία στις βασικές μας αρχές και στις βασικές μας δεσμεύσεις.

Δεν έχουμε ανάγκη από περαιτέρω περιορισμό στην αναγκαία ανάσα που πρέπει να πάρουν οι λαοί και οι οικονομίες για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη, στο βαθμό που θα επιβεβαιωθεί θα είναι μία πολύ καλή αρχή, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο συνεργασίας και συντονισμού της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης και τόνισε ότι η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίες όμως, όπως είπε, παραμένουν δύο σημαντικοί πυλώνες σταθερότητας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Η έλευση του ερευνητικού σκάφους “Μπαρμπαρός”» τόνισε «συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπονομεύει τις διμερείς συνομιλίες».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.