Quantcast
Τσίπρας προς Μητσοτάκη για voucher: Όσο κρατάτε τον κ. Βρούτση, θα σας ακολουθεί μια σκιά - enikonomia.gr
share

Τσίπρας προς Μητσοτάκη για voucher: Όσο κρατάτε τον κ. Βρούτση, θα σας ακολουθεί μια σκιά

δημοσιεύτηκε:

“Μεγάλο σκάνδαλο των ημερών” χαρακτήρισε το πρόγραμμα voucher που καταργήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού. “Δεν είναι μόνο σκάνδαλο επειδή προφανώς κάποιοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν πέντε έξι επιχειρηματίες, αλλά είναι στον πυρήνα της πρακτικής το πρόβλημα. Ταπεινώσατε χιλιάδες επιστήμονες, ελεύθερους επαγγελματίες – όλους αυτούς που είχατε κάνει σημαία προεκλογικά, γιατί η μεσαία τάξη είναι αυτή – σε μία εξευτελιστική διαδικασία να παίρνουν ένα 600 ευρώ μέσα από μια ψευτοτηλεκάρτιση, ενώ μπορούσατε να δώστε τα χρήματα αυτά –και το ξέρατε- απευθείας, διότι υπάρχει η δυνατότητα αναπροσανατολισμού των προγραμμάτων ΕΣΠΑ”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

“Δεν ήρθατε να μου απαντήσετε στην ερώτηση που σας έκανα. Επιλέγετε βεβαίως το έδαφος της αντιπαράθεσης. Δικαίωμά σας, αλλά ο λαός κρίνει» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης” είπε ο κ. Τσίπρα και σημείωσε ότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα που έχει θέσει προς τον υπουργό Εργασίας.

“Το ερώτημα που έχω απευθύνει στον κ. Βρούτση είναι αυτό το έκανε μόνος του ή σε συνεργασία μαζί σας; Και δεν έχει απαντήσει. Αυτή η σιωπή είναι μια ύποπτη σιωπή και σας εκθέτει. Είχατε γνώση τελικά ή δεν είχατε; Και αν τα έκανε όλα μόνος του ο κ. Βρούτσης, γιατί τον κρατάτε στη θέση του; Γιατί μετά από τις αποκαλύψεις που προφανώς έχουν οσμή σκανδάλου είναι στη θέση του; Ποιο είναι το μήνυμα στους άλλους Υπουργούς σας, ότι δεν τρέχει τίποτα να κάνετε καμιά δουλίτσα; Οφείλετε απαντήσεις σήμερα, γιατί η σκιά όσο τον κρατάτε είναι μια σκιά που θα σας ακολουθεί” υπογράμμισε.


O Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής, τονίζοντας ότι η στάση της εκπορεύεται από μια ανομολόγητη στρατηγική να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Αντίθετα, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκει η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο ώστε να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Ξεκινώντας την ομιλία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους πολίτες που από την αρχή της πανδημίας έδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. «Οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά και από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια. Έθεσαν σε προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή, τη ζωή του διπλανού μας, τη Δημόσια υγεία» τόνισε.

Άλλοι, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «άλλοι περιόρισαν ατομικές τους ελευθερίες και βρέθηκαν να ζουν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες όχι σε πολυτελείς επαύλεις με κήπους, αλλά σε 40 και 50 τετραγωνικά συχνά με πολυμελείς οικογένειες κι ακόμα πιο συχνά, με δραματικά μειωμένο εισόδημα, και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο. Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές για να μπορέσουμε σήμερα να βρισκόμαστε σε μία καλύτερη κατάσταση. Και δεν ήταν πλουσιοπάροχα αμειβόμενοι. Δεν ήταν γκόλντεν μπόις».

Ήταν από αυτούς, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «που μέχρι χθες εσείς κύριε Μητσοτάκη, που τώρα τους αποκαλείτε ήρωες, τους θεωρούσατε περιττούς δημόσιους υπάλληλους, τους καταδικάζατε σε τριτοκοσμικές συνθήκες δουλειάς και αμοιβής, και άλλες φορές υπαγορεύατε την απόλυσή τους, ή τη μείωση του μισθού τους, γιατί θεωρούσατε ότι αμείβονταν παραπάνω από όσο πρόσφεραν». Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε το αυτονόητο, ωστόσο αυτό δεν αρκεί ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από σοβαρές παραλείψεις και απόπειρες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης μιας δραματικής κατάστασης. «Ήταν, λοιπόν, όλος αυτός ο κόσμος που έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα. Και τα γλιτώσαμε, προς ώρας τουλάχιστον. Όλοι αυτός ο κόσμος, κύριε Μητσοτάκη, επειδή ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή. Επειδή έδωσε χώρο στην αλληλεγγύη. Επειδή εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα. Και όχι επειδή εσείς τους εμπιστευτήκατε, όπως με ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό, μας είπατε προχθές στο διάγγελμά σας».

«Δεν αξιοποιήσατε τον χρόνο που σας έδωσε ο κόσμος»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, καμία εξουσιοδότηση για πολιτικά παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Μας έδωσε χρόνο. Χρόνο για να απαλλαγούμε από ιδεοληψίες και αγκυλώσεις που αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο και τη δημόσια υγεία ως κοινωνικό και οικονομικό βάρος. Χρόνο για να διορθώσουμε τις αστοχίες και τα λάθη. Χρόνο για να ενισχύσουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ. Χρόνο για να επενδύσουμε σε μόνιμες προσλήψεις, σε γιατρούς και σε νοσηλευτές. Σε κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Σε Τοπικές Μονάδες πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Σε επάρκεια διαγνωστικών τεστ».

«Χρόνο μας έδωσαν για να αντιμετωπίσουμε το πολύ πιθανό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και το κρίσιμο ερώτημα είναι τι τον κάνατε αυτόν το χρόνο, κύριε Μητσοτάκη; Τον αξιοποιήσατε; Όχι, απαντώ, με τη σοβαρότητα και την ευθύνη των στιγμών και της θέσης μου». Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.

«Πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα»

Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα τεστ, τι έκανε για να προετοιμάσει μια άλλη αντιμετώπιση, ώστε να βγούμε με ασφάλεια από τη καραντίνα. «Απλώς αγνοήσατε τις επιστολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που σας ενημέρωσαν ότι έχουν πιστοποιημένα εργαστήρια και μπορούν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους. Γιατί κύριε πρωθυπουργέ; Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;». Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και το αποτέλεσμα αυτού αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα». Μάλιστα κατέθεσε στα πρακτικά και σχετικό πίνακα.

«Ποια η εξήγηση για το άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων;»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετέφερε στη συνέχεια την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία. «Και είναι μία αίσθηση ανασφάλειας. Μια αίσθηση, που οι ανακοινώσεις σας για την άρση των περιοριστικών μέτρων προχθές, επέτειναν αντί να κατευνάσουν. Ιδίως η σχεδόν ανοιχτά απειλητική προειδοποίησή σας, πως μέχρι τώρα πετύχαμε ό, τι πετύχαμε, χάρη στη μεγαλοψυχία σας να εμπιστευτείτε τους πολίτες αλλά από δω και στο εξής η ευθύνη γίνεται ατομική. Ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες. Το ακριβώς αντίθετο θα έπρεπε να εκπέμψετε» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Ότι οι πολίτες έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω, εξάντλησαν τη δική τους ευθύνη, και εξαντλήθηκαν από τα περιοριστικά μέτρα. Και τώρα είναι η σειρά της πολιτείας και της κυβέρνησης να πράξουν το δικό τους καθήκον και να πορευτούν με σχέδιο που θα εμπνέει εμπιστοσύνη και όχι ανασφάλεια».

Διερωτήθηκε δε ποια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου. «Ποια είναι η λογική πίσω από αυτή την απόφαση; Και ποια η λογική να ανοίξετε ακόμα και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, απόφαση από την οποία ευτυχώς την τελευταία στιγμή αποσύρατε χάρη στην αντίδρασή μας, αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης; Ειλικρινά δυσκολεύομαι πάρα πολύ να καταλάβω γιατί σε ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα σπεύδετε εσείς προσωπικά να πάρετε μία απόφαση που ενέχει ρίσκο και κινδύνους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση της αντίστοιχης Ιταλικής Επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή.

«Δεν σας προβλημάτισε; Επίσης δεν σας προβληματίζουν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα του ανοίγματος των σχολείων στη Γερμανία, μια χώρα που είναι μάλιστα δεύτερη στον κόσμο σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Γιατί λοιπόν παίρνετε αυτό το αχρείαστο ρίσκο; Τι είναι αυτό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση; Είναι στρατηγική για ανοσία της αγέλης; Ή μήπως σκέψη να αποκτήσει μεγαλύτερη ανοσία ο πληθυσμός; Δε τολμώ να το πιστέψω».

«Αλλοπρόσαλλη στάση με μεγάλη δόση κομματικής και προσωπικής μεροληψίας»

Το πιθανότερο είναι, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «το ρίσκο να οφείλεται στη επιθυμία σας να δρέψετε δάφνες νικητή, όπως το συνηθίζετε τελευταία, και στη βιασύνη σας να προσποιηθείτε ότι τάχα επιστρέψαμε στην κανονικότητα ενώ πολύ καλά γνωρίζετε ότι κανονικότητα δε θα υπάρχει στη ζωή μας για πολύ καιρό ακόμα».

«Ο κόσμος που μας ακούει όμως, θέλει να έχει πειστικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Όχι μόνο ωραία λόγια, υποκριτικές κολακείες, και χειροκροτήματα. Προχτές μιλούσατε για δεκαπέντε λεπτά, αλλά αντί για εξηγήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα αρκεστήκατε απλώς στην ταυτολογία ότι ο Μάρτιος δεν είναι Μάιος.

Δεν μας είπατε όμως γιατί τα σχολεία το Μάρτιο ήταν υγειονομικές βόμβες αλλά το Μάιο είναι ασφαλή για τα παιδιά μας. Δε μας είπατε γιατί οι χρήση μασκών από τον πληθυσμό, ήταν το Μάρτιο ανώφελη έως και επικίνδυνη, αλλά το Μάιο επιβεβλημένη και μάλιστα με υψηλό πρόστιμο για όποιον δε φορά. Το μόνο που μας είπατε είναι ότι η ευθύνη είναι των πολίτων. Και νομίζω ότι αυτή δεν είναι υπεύθυνη στάση ηγεσίας. Εύχομαι και ελπίζω οι ανησυχίες και οι φόβοι μου να είναι υπερβολικοί. Αλλά υπεύθυνη στάση αυτή δε τη λες. Το λιγότερο αλλοπρόσαλλη, με μεγάλη δόση κοινωνικής, κομματικής, και προσωπικής μεροληψίας τη λες».

«Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας»

«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα; Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.

«Αν όμως στο εποικοδόμημα της ενημέρωσης ασκείται μια πολιτική που αποσκοπεί στη στήριξη, διαφήμιση, ακόμα και αποθέωση του κυβερνητικού έργου στη βάση της κοινωνίας εξελίσσεται αντίστοιχα ένα σχέδιο με χαρακτηριστικά τόσο εχθρικά και βάρβαρα για την κοινωνική πλειοψηφία, που θα πρέπει να ανησυχήσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Πρόκειται για μια βαθιά αντιδραστική, ταξικά μονομερή, και αντιλαϊκή αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας».

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια»

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «πρώτα-πρώτα να σταθούμε μπροστά σε κάθε πολίτη που δοκιμάζεται, σε κάθε οικογένεια που βλέπει με φόβο το μέλλον και να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τη δοκιμασία της πανδημίας. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του στη δύσκολη αυτή μάχη».

»Ευκαιρία να αλλάξουμε αντιλήψεις, προτεραιότητες, και πρακτικές. Να έρθει η κοινωνική πλειοψηφία στο προσκήνιο. Ευκαιρία να γυρίσουμε την πλάτη στις πολιτικές απαξίωσης του δημόσιου χώρου, και αποθέωσης των νόμων της αγοράς, ακόμα και σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία, η Παιδεία, το Περιβάλλον. Ευκαιρία να ενισχύσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης και συμπόρευσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων. Ευκαιρία να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να πάμε μπροστά που στο προοίμιό του θα γράφει τα μέτρα εξόδου από τη νέα κρίση, με γνώμονα την δίκαιη ανάπτυξη και τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που όπως είπε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.

Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για ακόμα μία φορά με τη πολιτικής σας έχετε οδηγήσει».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.