Quantcast
Τσίπρας: Σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος

δημοσιεύτηκε:

Αισιόδοξος για συμφωνία με τους δανειστές σύντομα δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης. Οπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα στην ΕΟΚ το 1980, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν. Οπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην ζώνη του ευρώ το 2000, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Ετσι πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί, όχι μία αριστερή κυβέρνηση, αλλά αν θα ανεχθεί τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Οι σημειώσεις, το βιβλίο και το σκίτσο του Τσίπρα

Και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στο κοινό μας σπίτι την Ευρώπη. Αλλιώς ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η κυβέρνηση η ελληνική θα είναι η ίδια η Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία και το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σύντομα θα υπάρξει αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα αίσιο τέλος και ότι παρά τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε με τη στήριξη του λαού μας θα καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία που θα κλείσει σύντομα στην Ευρώπη προκειμένου να βγούμε ολοκληρωτικά από αυτή την κρίση που τη δημιούργησαν κάποιοι οι οποίοι ακόμη και σήμερα θέλουν να πλουτίζουν στις πλάτες του ελληνικού λαού που 5 χρόνια τώρα έχουν λεηλατηθεί. Είμαστε έντιμοι, ανοιχτοί και καθαροί. Ετσι θα συνεχίσουμε διότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Η δημοκρατία δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις».

Τσίπρας σε Θεοδωράκη: Ταυτιστείτε με τις κόκκινες γραμμές μας

Ταύτιση των βουλευτών όλων των κομμάτων στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ζήτησε ο πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του Ποταμιού για την εκπαίδευση.

«Δίνουμε μία μάχη που δεν έχει κομματικό ή παραταξιακό πρόσημο. Εχει εθνικό πρόσημο και γι’ αυτό για άλλη μια φορά από αυτά εδώ τα έδρανα σας καλώ και εσάς, όπως και όλους τους βουλευτές, στις κόκκινες γραμμές που χτίζουμε, κόκκινες γραμμές άμυνα της κοινωνίας και του λαού μας όχι της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Και πρόσθεσε: «Κόκκινες γραμμές απέναντι στο ασφαλιστικό το οποίο διαλύθηκε επειδή υπήρξε ένα κούρεμα των ασφαλιστικών ταμείων που χρέωσε τα ταμεία μας με 25 δισ. ευρώ. Κόκκινες γραμμές απέναντι στο δικαίωμα των εργαζόμενων να αγωνίζονται και να διαπραγματεύονται συλλογικές συμβάσεις. Σε αυτές τις κόκκινες γραμμές σας καλούμε να ταυτιστείτε με την εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ετούτη την κρίσιμη ώρα στις διαπραγματεύσεις».

Νωρίτερα, ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του επανέφερε το θέμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Επαναφέρω την πρότασή μου για μία συζήτηση αρχηγών μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερωθούμε γι’΄αυτό που γίνεται στην Ευρώπη, γι’ αυτά που αποφασίζεται. Θα χρειαστεί μία μεγάλη συμμαχία για να προχωρήσει η χώρα μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Και πρόσθεσε: «Σας το ξαναείπα. Μία συμμαχία της δημιουργικής, προοδευτικής Ελλάδας όχι μία κυβερνητική συμμαχία και το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό παρά τα όσα προσπαθούν κάποιοι να πουν. Δεν διεκδικούμε θέση στην κυβέρνηση αλλά διεκδικούμε ρόλο συνομιλητή για να φτιάξουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα αλλάξει τη χώρα».

Κόντρα για την κομματικοκρατία

«Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος». Αυτή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση που κατέθεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Ποταμιού στην ερώτησή του ανέφερε μεταξύ άλλων σχετικά με την επιλογή των περιφερειακών διευθυντών: «Ορίστηκαν από την κυβέρνησή σας 13. Οι 11 από αυτούς είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κάνετε αυτά που και το προηγούμενο καθεστώς έκανε».

Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν η εξής: «Ανοίγετε κ. Θεοδωράκη ένα θέμα για τους περιφερειακούς διευθυντές και ρωτήσατε κάποια στιγμή τον βουλευτή σας κ. Χάρη Θεοχάρη και πρώην Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ο οποίος έπαιρνε e-mail για να διορίζει εφοριακούς και αυτός είναι στις τάξεις σας και γι’ αυτό δεν έχετε απαντήσει».

Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας: «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε».

ΝΔ: «Μαύρη Παρασκευή» για την Παιδεία

Στη δευτερολογία του ο επικεφαλής του Ποταμιού κάλεσε τον πρωθυπουργό να πει σε ποιες υποθέσεις παρενέβη ο βουλευτής του κινήματος Χάρης Θεοχάρης και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ο κ. Θεοχάρης ήταν αγύριστο κεφάλι γι’ αυτό και απομακρύνθηκε από τους άλλους» και ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει στοιχεία αν κάποιος βουλευτής του Ποταμιού εξυπηρέτησε στο παρελθόν κάποιους ανθρώπους με άνομους τρόπους.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν περιορίστηκε μόνο στο ζήτημα της Παιδείας, αλλά αναφέρθηκε στα ζητήματα εσωτερικής πολιτική λέγοντας: «Δεν είναι στραβός ο γυαλός, είναι στραβός ο τρόπος με τον οποίο αρμενίζουν οι υπουργοί σας». Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναρωτήθηκε: «Υπάρχει άλλοθι γι’΄αυτά που γίνονται στην εσωτερική πολιτική;».

«Η προεκλογική περίοδος τελείωσε. Είμαστε στη διακυβέρνηση» ανέφετε ο κ. Θεοδωράκης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

 

Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.