Quantcast
Τσίπρας: Το blame game δεν είναι αποτελεσματικό - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Το blame game δεν είναι αποτελεσματικό

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

Έντονη ενόχληση αλλά και ανησυχία έχουν προκαλέσει στην κυβέρνηση οι προειδοποιήσεις και τα τελεσίγραφα της Κομισιόν σε σχέση με το ενδεχόμενο, να τεθεί η Ελλάδα εκτός Σένγκεν.

Ο Πρωθυπουργός πέρασε στην αντεπίθεση από το Ισραήλ, όπου βρισκόταν την Τετάρτη, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Μπεντζαμίν Νετανιάχου. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το «blame game δεν είναι αποτελεσματικό» ενώ πρόσθεσε, πως «το θέμα δεν είναι να μοιράσουμε ευθύνες αλλά να μοιραστούμε τα βάρη είτε το καταλαβαίνουν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες είτε όχι».

Η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ήρθε σε συνέχεια εκείνης της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία αντέδρασε στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων απόρρητης έκθεση σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας, που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Όπως διαπιστώνει η Κομισιόν στην έκθεση αυτή, «η Ελλάδα «αμέλησε σοβαρά» τα καθήκοντά της όσον αφορά την εφαρμογή των κανόνων της Ζώνης Σένγκεν», ενώ δίνει ουσιαστικά στην Αθήνα διορία τριών μηνών προκειμένου να ελέγχει τα σύνορά της, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 26 της Συνθήκης οι άλλες χώρες της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης θα έχουν την δυνατότητα να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ελλάδα για χρονικό διάστημα έως και 2 έτη.

Κατά την νομολογία της ΕΕ, η Κομισιόν μπορεί να προτείνει συστάσεις, που πρέπει να εγκρίνει το Συμβούλιο της ΕΕ, σχετικά με τη λήψη διορθωτικών μέτρων για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται, πως βάσει του άρθρου 19α του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν, η Κομισιόν μπορεί να υποδείξει στο αξιολογούμενο κράτος μέλος να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ανάπτυξη ευρωπαϊκών ομάδων συνοριοφυλάκων, ή η υποβολή στρατηγικού σχεδίου βάσει του οποίου θα διαθέσει το δικό του προσωπικό και εξοπλισμό για την αντιμετώπιση των ελλείψεων. Οι προτάσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από επιτροπή των κρατών μελών με ειδική πλειοψηφία.

Η κ. Γεροβασίλη κατέστησε απολύτως σαφή τη δυσφορία της κυβέρνησης με την προειδοποίηση αυτή επισημαίνοντας, πως «μόλις πριν δύο ημέρες, οι Υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, κατέληξαν σε απόφαση, για μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα του Μεταναστευτικού».

«Κοινός τόπος της απόφασης αυτής είναι ότι το κλειδί της διαχείρισης του Προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία και στην τήρηση, από αυτήν την χώρα, των συμφωνηθέντων. Η συμφωνία αυτή μέχρι στιγμής δεν προχωρά, χωρίς η ευθύνη να βαραίνει οποιονδήποτε στη χώρα μας», τόνισε χαρακτηριστικά η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Με βάση αυτό το δεδομένο, θεωρούμε μη εποικοδομητικό να επιχειρείται η επικοινωνιακή απομόνωση της Ελλάδας, με αφορμή μια έκτακτη αξιολόγηση του Μηχανισμού Σένγκεν που πραγματοποιήθηκε στις 10 Νοεμβρίου, όταν η κατάσταση στο πεδίο ήταν πολύ διαφορετική από ότι σήμερα, 2.5 μήνες αργότερα».

Αν και κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονταν χθες βέβαια ότι οι απειλές αυτές δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, δεν έκρυβαν όμως τον προβληματισμό που προκαλούν στην κυβέρνηση αυτές οι εξελίξεις. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση, που πιστεύουν και θεωρούν ότι όλα αυτά γίνονται βάσει σχεδίου, ώστε να καταστεί και στο προσφυγικό η Ελλάδα υπεύθυνη, για ότι συμβαίνει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα, εμφανίστηκε, ωστόσο καθησυχαστικός, τονίζοντας πως έκτοτε «είδαμε πιο ώριμα την ευθύνη μας και η καινούρια έκθεση θα έχει τεράστια βελτίωση σε σχέση με αυτή».

Πάντως κυβερνητικές πηγές αναγνώριζαν πως η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη για το θέμα των hotspots καθώς από τα πέντε κέντρα υποδοχής που θα έπρεπε να είχε ήδη κατασκευάσει, μόνο εκείνο της Λέσβου έχει παραδοθεί. Ο κ. Μουζάλας απέκλεισε το ενδεχόμενο έξωσης. Πρόσθεσε ωστόσο πως «δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι μονομερείς ενέργειες από κάποιες χώρες της Ευρώπης και αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα».

Πηγή: Real.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.