Quantcast
Τσίπρας: Το σχέδιό μας δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Το σχέδιό μας δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους

δημοσιεύτηκε:

Για το σχέδιο που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στους εταίρους της «για την άρση του προσωρινού αδιεξόδου» ενημέρωσε τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε στη Βιέννη.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το σχέδιο που προτείνει η κυβέρνηση δεν επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.

Τόνισε ότι είναι αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους και σημείωσε: «Όλοι έχουμε συμφέρον να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Φάιμαν ότι «όσοι επενδύουν σε αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, θα πέσουν έξω» ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «παίζουν με τη φωτιά και με τον κίνδυνο ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη».

 

 

                                     Οι δηλώσεις Φάιμαν

 

 

Τον κοινό στόχο της Αυστρίας και της Ελλάδας, στο τέλος αυτού του χρόνου και τα επόμενα χρόνια όλα τα μέλη της Ευρωζώνης να εξακολουθούν να παραμένουν μέλη αυτής της Ευρωζώνης, γιατί είναι ουσιαστικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένωση ειρήνης να επιδιώκει να έχει ένα κοινό νόμισμα, που για όποιον συνεργάζεται σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της συνεργασίας, επισήμανε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν.

 Όπως σημείωσε ο καγκελάριος, στις συνομιλίες υποστηρίχθηκε η θέση ότι οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο πρέπει να τηρούνται, και να μην υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για τους φορολογουμένους, αλλά να βρεθεί μια λύση μεταξύ αυτών που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν και των μεγάλων προσπαθειών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρατήρησε, προς το παρόν αυτό δεν συμβαίνει και γι’ αυτό πρέπει να εκφράσει την ανησυχία του, διότι θα πρέπει να βρεθεί ένας δρόμος.

 Ο κ. Φάιμαν ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας έθιξε ιδιαίτερα ένα σημείο το οποίο συμμερίζεται η Αυστρία: και αυτό είναι το ερώτημα τι μπορεί να γίνει διαφορετικά, πώς θα υπάρξει ένας νέος δρόμος στον οποίο οι δεσμεύσεις και το πλαίσιο θα τηρούνται, και εδώ κεντρικό σημείο είναι η καταπολέμηση της απάτης, της φοροδιαφυγής, η δημιουργία οικονομικών δομών που θα είναι σε θέση να πράξουν κάτι τέτοιο, η καταπολέμηση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και μαζί με αυτό η ασφάλεια των επενδυτών, ώστε να υπάρχει κέρδος για τη χώρα.

 Επισήμανε πως δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας προϋπολογισμός χωρίς βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και των δημοσίων δαπανών, αλλά πρέπει, όπως τόνισε, να είναι στόχος η ενίσχυση της αξιοπιστίας του κράτους δικαίου και αυτό δεν είναι μόνο καθήκον του πρωθυπουργού, κ. Τσίπρα και της νέας κυβέρνησής του, αλλά αποτελεί και κοινό ευρωπαϊκό καθήκον.

Ο κ. Φάιμαν εξήρε τη μακρά παράδοση των στενών φιλικών σχέσεων Αυστρίας και Ελλάδας, σημειώνοντας πως τμήμα της παράδοσης αυτής είναι και η στενή πολιτική συνεργασία μεταξύ τους.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.