Quantcast
«Τσουνάμι» νέων μέτρων, στην Αθήνα η τρόικα - enikonomia.gr
share

«Τσουνάμι» νέων μέτρων, στην Αθήνα η τρόικα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Δεύτερο πακέτο σκληρών μέτρων που ξεπερνά και το νομοσχέδιο τη Τετάρτης βρίσκεται εν όψει με ένα μενού να ζητά συνέχιση των αλλαγών σε φορολογικό, ασφαλιστικό το δημοσίου το εργασιακό τις αγορές και την δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Τα κλιμάκια της τρόικας που θα αρχίσουν να φτάνουν από σήμερα στην Αθήνα θα ξεκινήσουν επίσημα την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με πρώτο κεφαλαίο τα δημοσιονομικά τα οποία είναι βέβαιο ότι θα βγάλουν και άλλους «σκελετούς από την ντουλάπα» αφού πριν έρθουν στην Ελλάδα οι ξένοι τεχνοκράτες προβλέπουν για φέτος ύφεση από 3,5% έως και 5% του ΑΕΠ.

Τούτο δε μετά την πολυήμερη αργία των τραπεζών που λήγει μεν σήμερα αλλά θα συνεχιστεί ως ένα βαθμό με τους ελέγχους κίνησης κεφαλαίων και έχει κοστίσει στην ε λληνική οικονομία περίπου 4,5- 5 δις ευρώ.

Πρώτα από όλα το υπουργείο εργασίας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την θέση της σε δύο θέματα.

Την κατάργηση ή την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων για να νομοσχέδιο τα οποία έχει περάσει η Κυβέρνηση του πρώτους έξι μήνες χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της τρόικας με εξαίρεση τα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Με αυτό το δεδομένο υπό εξέταση τίθεται τα νομοσχέδια για το άνοιγμα της ΕΡΤ , και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων.

Θα πρέπει επίσης να παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα για το ενδεχόμενο της υλοποίησης της απόφασης το ΣΤΕ με την οποία κρίνονται παράνομες οι περικοπές συντάξεων του 2012
 
 Εκτός αυτών όμως θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση για τα δύσκολα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα πριν φτάσει στην συμφωνία με ΕΕ ΔΝΤ και ΕΚΤ .Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1. Το νομοθετικό πακέτο το οποίο θα εντάσσει στο εθνικό δίκιο την διάσωση των τραπεζών εκ των έσω ( Bail In ) και το νέο κώδικά ποινικής δικονομίας.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες θα εξισώνονται οι αγρότες με τους ελεύθερους επεγγελματίες (φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ προκαταβολή φόρου 100%) και επιπλέον θα κόβετεια και επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για αγροτικές εργασίες.

2. Τις αλλαγές στο εργασιακό που προσπάθησε να αποφύγει και η Κυβέρνηση Σαμαρά . Δηλαδή την νομοθέτηση των ομαδικών απολύσεων την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις με βάση τα Ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

3. Την δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων με περιουσία 50 δις ευρώ με ενισχυμένη εποπτεία από την πλευρά των δανειστών και νέους α κανόνες διακυβέρνησης.

4. Την παρουσίαση σήμερα 20 του μήνα πρότασης για την αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα.

5. Σχέδιο μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένου του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή, περίοδοι εκπτώσεων, άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, το γάλα και τα αρτοποιεία (πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ σε επόμενο βήμα), όπως και το άνοιγμα κρίσιμων μακροοικονομικά κλειστών επαγγελμάτων (για παράδειγμα οι μεταφορές με πλοία).

Σύμφωνα με την δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, οι κατασκευές θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προαπαιτούμενα.

6. Στην αγορά ενέργειας, η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εκτός αν μπορούν να βρεθούν άλλα μέτρα που να έχουν ισοδύναμη επίδραση στον ανταγωνισμό.

 

Σήμερα τα 7,1 δις ευρώ από EFSM

Σήμερα αναμένεται να εισρεύσουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ τα 7,1 δις ευρώ τα οποία εγκρίθηκαν την Παρασκευή ως πρώτη δόση της χρηματοδότησης γέφυρας προς την Ελλάδα για την κάλυψη των υποχρεώσεων της για το χρέος.

Το δάνειο είναι τριών μηνών και θα αποπληρωθεί με τα χρήματα με α τα οποία θα πάρει η Ελλάδα μόλις εγκριθεί η συμφωνία.

Με τα χρήματα αυτά η Ελλάδα θα αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ συνολικού ύψους 2 δις ευρώ (1,55 δις ευρώ για τον Ιούνιο και 450 εκ ευρώ για τον Ιούλιο) τα δύο οόλογα της ΕΚΤ που λήγουν σήμερα αξίας 3,4 δις ευρώ και 500 εκ ευρώ που χρωστά στην Τράπεζα της Ελλάδας και 900 εκ ευρώ σε τόκους.

Τον επόμενο μήνα θα επαναληφθεί η διαδικασία του άμεσου δανεισμού ώστε η Ελλάδα να πάρει άλλα πέντε δις ευρώ για να καλύψει την ανάγκες της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.