Quantcast
ΤτΕ: Η ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την αξιολόγηση του προγράμματος - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Η ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την αξιολόγηση του προγράμματος

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Βέβαιος ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου εμφανίστηκε πριν από λίγο ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας μετά την συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε ερώτηση αν μετά το τέλος του χρόνου θα ισχύσει και για την Ελλάδα ο κανονισμός του bail in ο κ. Στουρνάρας απάντησε «Αυτό που έχει σημασία και αυτό που συμφωνήσαμε με τον κ. Αντιπρόεδρο είναι ότι η ανακεφαλαιαοποίηση των τραπεζών θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του χρόνου».

 

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε το γεγονός ότι η ενίσχυση των τραπεζών συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αργότερα ανώτερο στέλεχος της της ΤτΕ σημείωσε σε συνέχεια της δήλωσης του κ. Στουρνάρα ότι «δεν παίρνει κανείς το ρίσκο να πάμε σε κούρεμα καταθέσεων».

Η ίδια πηγή εκτιμούσε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση για το θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών μέσα από την αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής του νόμου Καστέλη που έχει αναχθεί σε μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Καθησύχασε επίσης για το ενδεχόμενο μαζικών πλειστηριασμών αν αλλάξει ο Νόμος Κατσέλη όπως ζητά η τρόικα.

Όπως είπε οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να μαζέψουν ακίνητα ενώ για την συμμετοχή Hedge Funds και Distress Funds στην διαδικασία της εκκαθάρισης των «κόκκινων» δανείων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλά μόνο για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια.

Σε ότι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας τόνισε ότι αν όλα πάνε καλά και η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα η Ελλάδα μπορεί να πετύχει να έχει μια ακόμη πιο ήπια ύφεση που δεν θα ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ αντί του 1,3% του ΑΕΠ που φαίνεται να έχουν δεχθεί οι θεσμοί Προϋπόθεση είναι να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και να βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία.

 

ΚΥΣΟΙΠ

Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε και η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής που ενέκρινε τις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο έχει εγκριθεί μετά από διαβούλευση που έγινε με την τρόικα μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ο ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των Υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς.Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.