Quantcast
Τζανακόπουλος: Είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση

δημοσιεύτηκε:

«Για πρώτη φορά λοιπόν μετά από μια οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «είναι εξάλλου ακριβώς για το λόγο αυτό που η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ η οποία ζητούσε το άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη αλλά και ανεύθυνη».


Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το SLA (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019, τόνισε ο επίσης Δημήτρης Τζανακόπουλος.


«Σε διάψευση των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη, βαδίζουμε προς μία συμφωνία με τους θεσμούς σαφώς καλύτερη από αυτή που μας καλούσε να υπογράψουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διερωτήθηκε δε εάν «ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ».



Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν μιλάμε για συνολική συμφωνία αυτή έχει τρεις πυλώνες: SLA από τώρα ως τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος για μετά το 2019 που έχουμε πει ότι θα έχει μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο (σ.σ. υπό την προϋπόθεση ότι πιάνονται οι στόχοι). Το τρίτο πεδίο είναι τα μεσοπρόθεσμα για το χρέος και το συνδεδεμένο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019.

Η νομοθέτηση θα προχωρήσει αφού υπάρξει η συνολική συμφωνία, σημείωσε και επανέλαβε ότι μέτρα και «αντίμετρα» θα ψηφιστούν ταυτόχρονα. Ωστόσο δεν προχώρησε σε εκτίμηση για το χρόνο που θα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία.

Ο ίδιος επιχείρησε να καθησυχάσει αναφορικά με τα στοιχεία για το ΑΕΠ υποστηρίζοντας ότι δεν επηρεάζει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα που θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ για το 2016. Σημείωσε ότι παρά την αρνητική εξέλιξη η οικονομία έκλεισε με μηδενική ύφεση ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 0,4% του ΑΕΠ.






share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.