Quantcast
Τζανακόπουλος: Καμία λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί-Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο από το πρόγραμμα - BINTEO - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Καμία λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί-Η Ελλάδα βαδίζει στην έξοδο από το πρόγραμμα – BINTEO

δημοσιεύτηκε:

Περνάμε στην τελική φάση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος , κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ χαρακτήρισε επιτυχία ότι ολοκληρώθηκε η τεχνική συμφωνία χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα το 2018», είπε.

Ο Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι υπάρχει πλήρης κάλυψη νοικοκυριών για οφειλές έως 200.000 ευρώ και αξία ακινήτου έως 280.000 ευρώ, όρια που καλύπτουν το 70% του συνόλου των ακινήτων α’ κατοικίας. Θύμισε ότι υλοποιείται και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τους επαγγελματίες. «Καμία λαϊκή κατοικία δεν θα εκπλειστηριαστεί», επανέλαβε. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση δεν θα προστατεύσει τους «μεγαλοοφειλέτες αλλά θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να εισπράξει τα οφειλόμενα.

Η τροπολογία για τις απεργίες

Η κυβέρνηση έχει προθεσμία μέχρι τις 10-12 Ιανουαρίου για τη νομοθέτηση των προαπαιτούμενων. Μέχρι τότε θα κατατεθεί, ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος, σημειώνοντας ότι η απόσυρση έγινε για διαδικαστικούς λόγους και για να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στάθηκε στον πολιτικό στόχο της κυβέρνησης να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις και να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, προσέθεσε, υπάρχουν κάποια ζητήματα που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υλοποιήσει για να απενταχθούμε από το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018.

Για τον ΦΠΑ στα νησιά είπε ότι διεξάγεται συζήτηση σε επίπεδο επικεφαλής Θεσμών. Μπορεί να έχουμε ανακοινώσεις, αργότερα, ίσως και εντός της ημέρας, υπογράμμισε.

Αναφορικά με τη συμφωνία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας και μπήκαν μπροστά οι εργαζόμενοι σε περιπτώσεις πτωχεύσεων (έξι βασικοί μισθοί επί 2,75), και αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα επιδόματα κατά 260 εκατ. ευρώ (συνολικά 910 εκατ. ευρώ). Όπως είπε, δεν θα υπάρξει αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Στην υγεία. είπε ο κ. Τζανακόπουλος, επιτεύχθηκε συμφωνία για συμψηφισμό οφειλών με τον ΕΟΠΥΥ και θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, συμφωνήθηκε επαναρύθμιση της λειτουργίας των φαρμακείων καθώς είχαν εντοπιστεί προβλήματα.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο, είπε ότι συμφωνήθηκε η ρητή εξαίρεση από τον κανόνα 1-4 για προσλήψεις/αποχωρήσεις των συμβασιούχων στην καθαριότητα και των πυροσβεστών 5ετούς θητείας (2.000 εργαζόμενοι).

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ υποστήριξε ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας. Για τις λιγνιτικές μονάδες που θα πουληθούν, είπε, ότι ούτως ή άλλως σχεδιάζονταν αποεπένδυση και στροφή σε καθαρές μορφές ενέργειας, και σημείωσε ότι δεν πωλούνται υδροηλεκτρικές μονάδες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.