Quantcast
Τζανακόπουλος: Οδεύουμε προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή - Το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ κατέρρευσε- ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Οδεύουμε προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή – Το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ κατέρρευσε- ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Είναι γνωστό ότι στην διαπραγμάτευση αυτή εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων, πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Βεβαίως αναγνωρίζουμε τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα. Οι γείτονες μας λοιπόν πρέπει να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος. Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο. Και αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας” τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και επιτέθηκε στη ΝΔ.

Οφείλει, όπως είπε, να σταματήσει λοιπόν τα ήξεις αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού. “Έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κυρίων Σαμαρά και Γεωργιάδη που ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς του καθοδηγητές” επεσήμανε.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς οι οποίοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018 συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο Υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό μας σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, την ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και την μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

“Ως προς το τελευταίο έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017” πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος και επιτέθηκε εκ νέου στην αξιωματική αντιπολίτευση.

“Σε ένα κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας η ΝΔ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο. Για άλλη μια φορά όμως το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης όταν η Νέα Δημοκρατία προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια τακτική εξάλλου είχαν ακολουθήσει και στις δημοσιονομικές προβλέψεις τους. Τόσο για το 2016 όσο και για το 2017 προέβλεπαν ενεργοποίηση του κόφτη και τελικά όχι μόνο διαψεύστηκαν με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους αλλά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαψεύδονται και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτουν σταθερά και την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται”, είπε.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος. “Παρόλα αυτά συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα. Σε κάθε περίπτωση οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τη θεωρία των «γκρίζων ζωνών», ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας” είπε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.