Quantcast
Valdis Dombrovskis: Ζητά παράταση του ελληνικού προγράματος - enikonomia.gr
share

Valdis Dombrovskis: Ζητά παράταση του ελληνικού προγράματος

δημοσιεύτηκε:

H Ελλάδα μπορεί να επιλέξει πως θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και πως θα κάνει την οικονομία της να αναπτυχθεί, όμως θα πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα διάσωσής της για μερικούς μήνες προκειμένου να κερδίσει χρόνο για να διαπραγματευτεί τα βήματα αυτά, δήλωσε στο Reuters ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis.

«Κατά την εκτίμηση της Κομισιόν, ο πιο ρεαλιστικός τρόπος για τη συνέχεια είναι να παραταθεί η διάρκεια του προγράμματος κατά μερικούς μήνες ή μισό χρόνο, κάτι που θα έδινε περισσότερο χρόνο για διαπραγματεύσεις», δήλωσε.

Σε ερώτηση του Reuters για το πόσο γρήγορα θα μπορούσε η Ελλάδα να «ξεμείνει» από ρευστό, ο Dombrovskis είπε πως δεν θέλει να συζητήσει το «τι θα γίνει αν».

Ο ίδιος επισήμανε πως υπάρχει περιθώριο για αλλαγή ορισμένων μέτρων του ελληνικού προγράμματος ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, αν το επιθυμεί η Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ότι οι εναλλακτικές κινήσεις θα έχουν συγκρίσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Γι’ αυτό όμως χρειαζόμαστε περιθώριο για συζητήσεις και αυτό το περιθώριο παρέχεται από το πλαίσιο του προγράμματος», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες ανακοινώσεις υπουργών της ελληνικής κυβέρνησης για «πάγωμα» ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων, για αύξηση του κατώτατου μισθού, για επαναπροσλήψεις απολυμένων του Δημοσίου και για επαναφορά του 13ου μισθού για τους φτωχούς συνταξιούχους, ο κ. Dombrovskis είπε πως τέτοιες κινήσεις θα μπορούσαν να έχουν αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημειώνοντας πως οι πολιτικές της νέας κυβέρνησης δεν ευθυγραμμίζονται με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις

«Είναι σημαντικό να μην πέσουν πάλι στην οικονομική αστάθεια και κρίση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.

Για το θέμα της σύστασης της τρόικας, ο κ. Dombrovskis είπε πως αυτή θα μπορούσε να αλλάξει, όμως όχι μετά από μονομερή απόφαση της Ελλάδας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διεθνείς πιστωτές και η Αθήνα θα χρειαστούν χρόνο προκειμένου να βρουν μια εναλλακτική λύση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.